Utorak, 28 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHSchmidt: Vjerujem da su blokade iza nas, vrijeme za neuvjerljive političke manevre...

Schmidt: Vjerujem da su blokade iza nas, vrijeme za neuvjerljive političke manevre je prošlo

Visoki predstavnik Christian Schmidt je nakon sjednice PIC-a kazao da vjeruje kako je vrijeme blokada završeno i da očekuje da se institucije formiraju u dogledno vrijeme.

“Bosna i Hercegovina ima historijsku šansu. Nakon održanih izbora i ohrabrujućeg napretka koji smo vidjeli u formiranju institucija i vlasti BiH ima šansu da ostvari napredak na putu prema evropskim integracijama”, rerkao je Schmidt.

Istakao je da bi kandidatski status mogao biti prvi dobrodošao korak u tom pravcu.

“Moram reći da to još uvijek nije gotovo. O tome će odlučivati Evropsko vijeće u Pragu sljedeće sedmice. Zapravo postoji jedno ohrabrenje i očekivanje da institucije u BiH urade svoj dio posla, a to se odnosi na donošenje zakonodavnih akata i također formiranje vlasti”, rekao je Schmidt.

Dodao je da bi kandidatski status bio prvi korak a nakon toga bi uslijedio pravi posao.

“Taj status ne znači da će BiH automatski postati članica EU. Ništa se značajno ne može desiti bez napora, tako je u životu a svakako je tako i u politici”, kazao je Schmidt.

“Vidjeli smo da nakon mnogih godina letargije sada stvari počinju da se mijenjaju, Moramo iskoristiti ovaj zamah jer dugo vremena se čeka da ova zemlja napravi odlučne korake prema prosperitetnoj budućnosti”, dodao je.

BiH bi trebala, smatra Schmidt, postati dio evropske porodice što je prije moguće.

“Neki političari su nakon izbora pokazali da su spremni djelovati i nadam se da su vremena stalnih blokada sada iza nas i da su prošla i možete biti uvjereni da ću ja zajedno sa međunarodnom zajednicom doprinijeti dijalogu koji treba da se nastavi. Očekujemo da će formiranje institucija biti završeno u dogledno vrijeme i da tu nema prostora za blokade”, rekao je Schmidt.

Naglasio je da je vrijeme za neuvjerljive političke manevre prošlo.

“BiH mora pokazati da je u stanju da politički i ekonomski funkcioniše i da je sposobna provoditi reforme. To zahtjeva da djelujemo u interesu ove zemlje. To uključluje vladavinu prava.”, kazao je Schmidt.

Istakao je da sada nije vrijeme da se političari poigravaju s izbornim tijelom i svojim biračima.

“Mi pratimo koji se pojavljuju i koji kolaju u proteklim sedmicama. Svima bih poručio da iskoriste ovu priliku, vrijeme koje je dato Balkanu da usvoje potrebne odluke i zakone. Vjerujem da ima puno odgovornih ljudi koji su shvatili da je potrebno raditi u tom smjeru i da to i rade”, rekao je Schmidt.

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO