Nedjelja, 28 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHSastanak u Federalnom ministarstvu trgovine: Podržana akcija zaključavanja cijena

Sastanak u Federalnom ministarstvu trgovine: Podržana akcija zaključavanja cijena

U Federalnom ministarstvu trgovine u Sarajevu danas je održan sastanak sa predstavnicima Udruženja poslodavaca u FBiH, Uprave za inspekcijske poslove FBiH, Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH i udruženja za zaštitu potrošača na kome je podržano pokretanje akcije u sklopu jačanja društvene odgovornosti pod radnim nazivom “Zaključana cijena“ koja bi preliminarno obuhvatila grupu od 34 artikla.

Direktor Udruženja poslodavaca u FBiH Mario Nenadić izjavio je nakon sastanka da bi se od 1. januara trebalo krenuti sa akcijom “Zaključavanja cijena” ne samo za 34, nego i više artikala, te da su razgovarali o modalitetu implementacije i primjeni.

Sastanak je, kako je rekao Nenadić, bio prilika da sa ministrom i ostalim učesnicima razmjene mišljenja o aktuelnim temama i dobar primjer na koji način treba tretirati različita pitanja.

– Mi smo vrlo odgovorno prihvatili aktivnost koja je u toku u vezi ograničavanja marži, dorađujemo je i uključujemo i druge nadležne koji će doprinijeti što boljoj implementaciji te odluke – naveo je Nenadić.

Ono što posebno ohrabruje poslodavace, kako je dodao, jeste da je federalni ministar trgovine pokrenuo inicijativu i konkretne aktivnosti u vezi izmjene određenih  zakonskih rješenja, među kojima i zakona o unutrašnjoj trgovini.

Glavni federalni tržišni inspektor Elmir Ramić podsjetio je da je odluka u vezi ograničavanja marži stupila na snagu 12. oktobra, te da je bilo određenih nedoumica oko same primjene odluke, što su uspjeli riješiti i na ovom sastanku.

– Prema informacijama koje imam trenutno sa terena, odluka se dosta poštuje, nema puno prekršaja i cijene proizvoda koje su obuhvaćene odlukom idu dole. Znači, možete provjeriti da su trgovci vršili korekcije i da su snižene cijene artikala. Mislim prije svega a cijene mlijeka, ulja, brašna, riže, cijene deterdženata za suđenje. Našim analizama prije samog donošenja ovih marži, utvrđene su puno veće marže nego što su sada propisane ovom odlukom – dodao je Ramić.

Marin Bago iz Udruženja potrošača Futura Mostar rekao je da je od njihovog osnivanja, od 2008. godine,  prvi put da ih je ministar okupio u tom sastavu i da su dobili priliku biti na izvoru informacija i postaviti bilo koja pitanja.

– Dakle, apsolutno podržavamo ovu odluku i doprinos Ministarstva trgovine FBiH – naveo je Bago.  

Fena

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO