Ponedjeljak, 17 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHRepublika Slovenija ponovo započela sa priznavanjem visokoškolskih diploma stečenih u Bosni i...

Republika Slovenija ponovo započela sa priznavanjem visokoškolskih diploma stečenih u Bosni i Hercegovini

Ministarstvo za visoko obrazovanje, nauku i inovacije i ENIC-NARIC centar Republike Slovenije informisali su da će Republika Slovenija, od ponedjeljka, 19. 6. 2023. godine, nastaviti sa razmatranjem pojedinačnih zahtjeva za priznavanje diploma visokog obrazovanja iz Bosne i Hercegovine, čime je deblokiran proces vrednovanja i priznavanja visokoškolskih diploma stečenih u Bosni i Hercegovini.

Navedena aktivnost rezultat je intenzivne višemjesečne komunikacije Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i nadležnih obrazovnih vlasti sa Ministarstvom za visoko obrazovanje, nauku i inovacije Republike Slovenije, s ciljem zaštite stečenih prava osoba koje suvisokoškolske diplome stekle u Bosni i Hercegovini.

Podsjećamo, ENIC-NARIC centar Republike Slovenije je 24. 10. 2022. godine obustaviorazmatranje pojedinačnih zahtjeva za vrednovanje i priznavanje visokoškolskih diploma stečenih u Bosni i Hercegovini, a zbog, kako je u Saopćenju slovenačkog ENIC-NARIC centra navedeno, „nedostajućih, nejasnih i neusklađenih informacija u vezi s akreditacijom visokoškolskih institucija i studijskih programa u Bosni i Hercegovini“, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO