Utorak, 30 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHRazmatra se rekonstrukcija pruge Doboj - Tuzla - Zvornik: Bila bi žila...

Razmatra se rekonstrukcija pruge Doboj – Tuzla – Zvornik: Bila bi žila kucavica BiH

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovini Edin Forto (NS) je govorio o mogućnostima rekonstrukcije željezničke pruge Doboj – Tuzla – Zvornik te šta bi donijela ova rekonstrukcija.

Kako su saopćili iz Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, Forto je o ovom projektu govorio nakon današnjeg sastanka u Sarajevu s predstavnicima nadležnim za željezničku infrastrukturu.

“Želimo pokrenuti potpunu rekonstrukciju željezničke pruge od Doboja do Zvornika pa dalje prema Srbiji. Imamo jaku zainteresiranost Srbije da u narednom periodu zajedno apliciramo za bespovratna sredstva Evropske unije kako bi ova željeznica postala žila kucavica najvećeg industrijskog regiona u Bosni i Hercegovini”, izjavio je.

Ako se osiguraju sredstva, ovaj bi projekat mogao biti realiziran za četiri do pet godina, a prema procjenama, koštao bi oko 500 miliona eura. S tim u vezi je najavljen nastavak razgovora sa Svjetskom bankom o pristupu bespovratnim sredstvima.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović (Demos) je podsjetio na izuzetnu važnost ovog koridora za privredu tuzlanskog, sarajevskog i banjalučkog regiona te uvezivanje sa Lukom Ploče i Srbijom, saopćili su iz Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine.

Klix.ba

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO