Utorak, 23 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHRatari dižu ruke od oranica

Ratari dižu ruke od oranica

Iako je ovogodišnja jesenja sjetva počela na oranicama u Republici Srpskoj, poljoprivrednici ističu da će ove godine zasijati manje površina ozimnim kulturama, jer, kako kažu, nemaju čime da kupe gorivo i sjeme, a ni zarada im na kraju nije dobra.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, kazao je da poljoprivrednici još kalkulišu šta i kako da čine, ali sigurno je da će ove godine ozimnim kulturama biti zasijano manje površina.

“Dosta poljoprivrednika će sijati sjeme sa tavana, odnosno svoju merkantilnu pšenicu i sigurno je da se, i pored subvencija koje dobijamo od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, ratari neće odlučivati na kupovinu sjemenske pšenice”, kazao je Marinković.

Kako je rekao, treba imati u vidu i vremenske neprilike koje nas pogađaju svake godine, pa, kako kaže, ne čudi opravdani stah poljoprivrednika, ali i odustajanje od dalje proizvodnje.

“U ovom momentu ne možemo naći rentabilnu ratarsku kulturu koja bi zadovoljila minimalna ulaganja koja bi poljoprivredniku ostvarila neku dobit, da ne ispadne da stalno radi džaba”, ističe Marinković.

Što se tiče cijene, Marinković ističe da cijena sjemenska pšenica iznosi od 120 do 160 KM za 100 kilograma, dok cijena mineralnog đubriva iznosi od 110 do 150 KM za 100 kilograma, zavisno od formulacije i proizvođača.

“Bez pune primjene agrotehnike ne možemo se nadati dobrim prinosima”, pojasnio je Marinković.

Savo Bakajlić, predsjednik Regionalnog udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice, ističe da je jesenja sjetva u Semberiji već uveliko počela te da se privredni proizvođači nalaze u veoma teškoj situaciji.

“Veliki broj zemljoradnika će sigurno odustati od jesenje sjetve pšenice, a upravo zbog toga što je ove godine bila niska otkupna cijena, ali i zbog visoke cijene goriva i ostalog materijala”, kazao je Bakajlić i tvrdi da poljoprivrednik ne može ostvariti ni 50 odsto onoga što je uložio.

“Poljoprivrednici nemaju zaštitu proizvodnje, tako da je, kada vremenske nepogodne napadnu, proizvođač prepušten sam sebi, odnosno proizvođač ne može ulagati novac u nešto za šta ne zna da li će od toga imati koristi”, rekao je Bakajlić.

Naveo je da mnogi poljoprivrednici nemaju sredstava za jesenju sjetvu, budući da je očekivani ovogodišnji rod prodat po niskoj cijeni.

Jesenja sjetva na području opštine Ugljevik planirana je na 1.773 hektara, a po tridesetak hektara ječma, tritikale i krmnog bilja, podaci su opštinskog Odjeljenja za poljoprivredu.

U programu jesenje sjetve navodi se da bi predviđeni utrošak mineralnih đubriva po jedinici sjetvene površine trebalo da bude na približno istom nivou kao i prošle godine, minimalno 414 tona đubriva i 453 tone sortnog sjemena.

Za jesenju sjetvu potrebno je 223.680 litara dizel goriva, koje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske regresira za registrovane poljoprivredne proizvođače i koju dobijaju po umanjenoj cijeni za 0,75 KM po litru od stvarne cijene.

(Nezavisne novine)

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno