Puštene decembarske naknade za roditelje u FBiH

Iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike danas su pušteni nalozi za decembarske naknade za 1.470 roditelja njegovatelja, a već od 10. januara će biti na računima centara za socijalni rad, saopćeno je danas iz Kabineta federalnog ministra rada i socijalne politike Adnana Delića.

Za decembar roditeljima njegovateljima uneseni su nalozi za isplate u ukupnom iznosu od 1.645.357,18 KM za 61 centar/službu za socijalni rad na području Federacije BiH.

Iz Ministarstva naglašavaju da je obećana revizija predmeta koji su čekali više od 1,5 godinu završena u oktobru prošle godine, te da isplate iz Federacije, odnosno Federalnog ministarstva finansija od oktobra mjeseca 2023. godine idu svakog desetog u mjesecu. 

Podsjećaju da svaki mjesec pristižu novi predmeti, odnosno nova rješenja za reviziju ostvarivanja statusa roditelja njegovatelja, te da se rješavaju u našem ministarstvu u mjesecu u kojem ih zaprimimo.

– Najavljujemo i da ove godine krećemo u izmjene ovog zakona, te vas pozivamo da pratite i budete u toku kad se budu predlagale izmjene – najavljeno je iz resornog ministarstva. 

Iz Ministarstva podsjećaju da je primjena Zakona roditelj njegovatelj počela krajem 2021. godine, te da je revizija oko 1.600 predmeta trajala skoro dvije godine.

– U periodu od godinu i po dana koliko je trajala revizija do preuzimanja mandata ministra Delića završeno je tek oko 500 predmeta. Prepoznali smo to kao prioritet, ministar je osnovao komisiju i za tri mjeseca završili smo oko 700 zaostalih i nešto više od 300 novo pristiglih rješenja i time konačno okončali zaostalu reviziju i uspostavili sistem redovne obrade novo pristiglih rješenja – navode. 

Podsjećaju i da isplate iz Federalnog ministarstva finansija idu svakog 10. og u mjesecu, a kad će centri za socijalni rad uplaćivati sredstva korisnicima, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike ne raspolaže takvim informacijama.  

(Fena)


Comments

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *