Nedjelja, 28 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHPrivrednici tvrde da im je EP BiH ponudila poskupljenje struje za 70...

Privrednici tvrde da im je EP BiH ponudila poskupljenje struje za 70 posto

Privrednici u Federaciji Bosne i Hercegovine tvrde da im posljednjih dana dolaze nove ponude za snabdijevanje strujom u 2024. godini, a prema kojima bi cijena struje bila za 70 posto viša.

Iz Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EP BiH) su ranije ove sedmice saopćili da već posluju u gubitku koji iznosi 55,11 miliona KM te da je ostvareni prihod manji za 108,96 miliona KM u odnosu na planirani. Kao osnovni uzrok negativnog poslovanja istakli su kontinuirano smanjenje isporuka uglja iz rudnika Koncerna EP BiH.

Aktuelna uprava EP BiH krivi prethodni saziv Vlade FBiH za probleme u ovom preduzeću. Tvrde da nije poduzeo ono što se tražilo da poduzme kako bi se izbjegle poteškoće.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović i direktor Udruženja Mario Nenadić su razgovarali sa entitetskim ministrom energetike, rudarstva i industrije Vedranom Lakićem (SDP). Obavijestili su da se poslodavci protive dodatnom rastu cijena struje za privredne subjekte.

“Opet se ponavlja scenario iz 2021. i opet se povećanjem cijene električne energije za privredna društva u FBiH žele riješiti nagomilani problemi u poslovanju EP BiH. Podsjećamo da je 2022. i 2023. cijena struje za privredna društva ukupno već povećana 44 posto, a EP BiH je i dalje u problemima”, ukazao je Smailbegović.

Prema njegovim riječima, poslodavci definitivno smatraju nedopustivim i protive se svakom novom povećanju cijena struje za privredu u FBiH, jer očigledno je da uzroci problema u ovom sektoru nisu vezani samo za cijenu struje, nego da se radi o brojnim drugim pitanjima, što nije i ne treba biti odgovornost poslodavaca.

U Udruženju poslodavaca FBiH smatraju da bi povećanje cijena struje za kompanije imalo štetne posljedice za privredu i daljnji standard građana. Za očekivati je da bi se taj rast podstakao rast cijena proizvoda i usluga.

Namjera povećanja cijene struje dešava se u vrijeme dok još uvijek nema nikakvog pomaka na planu pojeftinjenja cijene rada, socijalna opterećenja se povećavaju, nema promjena u skupom i neizdrživom zdravstvenom sektoru, parafiskalni nameti ne smanjuju, a što će sve skupa, dodatno zaustaviti investicije, ulaganja, dovesti do talasa poskupljenja i u konačnici cijenu će kroz povećanu inflaciju platiti svi građani.

“Zakonom o električnoj energiji u FBiH, koji je usvojen u julu ove godine, za mnoga privredna društva promijenili su se uslovi i cijena snabdijevanja, jer će nekoliko hiljada privrednika, malih firmi, obrta u skladu sa novim odredbama Zakona preći sa javnog snabdijevanja na tržišno snabdijevanje, koje značajno povećava cijenu električne energije”, napomenuo je Smailbegović.

Kako je izjavio, u Udruženju su to znali, nisu se suprotstavljali, niti tražili izmjenu, jer ga smatraju korektnim i rješenjem kojim će se donijeti novi prihodi EP BiH. No, kako je rekao, očigledno da ni to nije bilo dovoljno i da se sada od privrede u FBiH traži da višim cijenama riješi sve očigledno nagomilane dubioze ovog javnog preduzeća.

(Fena)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO