Četvrtak, 2 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHPridruživanje Jedinstvenom području plaćanja u eurima bi olakšalo dijaspori slanje novca u...

Pridruživanje Jedinstvenom području plaćanja u eurima bi olakšalo dijaspori slanje novca u domovinu

Jedinstveno područje plaćanja u eurima (SEPA) je inicijativa koja ima za cilj stvaranje usklađenog i integrisanog evropskog tržišta za plaćanja.

Kako Bosna i Hercegovina razmatra pridruživanje SEPA-i, važno je istražiti potencijalne prednosti koje bi takav korak donio zemlji.

Nakon današnjeg sastanka koji je organizovao USAID kroz svoj projekat “Diaspora Invest”, na kojem su učestovali predstavnici Centralne banke Bosne i Hercegovine, Udruženja banaka BiH, Federalnog ministarstva finansija FBiH, kancelarije Svjetske banke u BiH i Delegacije Europske unije u BiH, razloga za optimizam ima.

Svi učesnici su pozdravili ovu inicijativu, ali je veliki posao tek pred bankarskim i finansijskim sektorom kako bi BiH postala punopravna članica SEPA.

“Pridruživanjem SEPA-i, Bosna i Hercegovina bi imala koristi od pojednostavljenih međunarodnih plaćanja, eliminirajući potrebu za višestrukim bankovnim odnosima i smanjujući troškove transakcija. SEPA nudi standardizirane instrumente plaćanja, poput SEPA kreditnih transfera i SEPA direktne naplate, koji olakšavaju brže, učinkovitije i jeftinije transakcije unutar SEPA područja”, pojašnjavaju iz USAID projekta “Diaspora Invest”, koji kroz aktivnosti olakšavanja pristupa finansijama žele omogućiti nove prilike bh. dijaspori da uloži svoja sredstva u domovinu kroz inovativne finansijske instrumente i mehanizme.

Integracija platnih sistema širom SEPA regije bi potaknula veću trgovinu i investicije, promovirajući ekonomski rast i razvoj u Bosni i Hercegovini.

“SEPA bi pojednostavila procese plaćanja za građane Bosne i Hercegovine. Korištenjem SEPA kreditnih transfera pojedinci bi mogli izvršavati plaćanja u eurima širom SEPA područja koristeći jedan bankovni račun, eliminirajući potrebu za više valuta i načina plaćanja. Ova praktičnost bi koristila građanima, strancima i turistima, promovirajući financijsku inkluziju i turizam”, napominje direktor Udruženja banaka u BiH Berislav Kutle.

SEPA se pridržava strogih sigurnosnih standarda koji osiguravaju integritet i povjerljivost plaćanja. Usvajanjem snažnih sigurnosnih mjera SEPA-e, Bosna i Hercegovina bi poboljšala svoju platnu infrastrukturu i zaštitila potrošače od prevara i neovlaštenih aktivnosti. To bi povećalo povjerenje u finansijski sistem, kako na domaćem tako i na međunarodnom nivou.

“Pridruživanje SEPA-i bi zahtijevalo usklađivanje platnih sistema i praksi Bosne i Hercegovine sa standardima SEPA-e. Ovo usklađivanje bi potaknulo interoperabilnost i kompatibilnost s europskim partnerima, olakšavajući međunarodnu trgovinu i investicije. Također bi omogućilo jednakopravnost za domaće i strane kompanije koje posluju u Bosni i Hercegovini”, naglašeno je na današnjem sastanku.

Pristup Bosne i Hercegovine SEPA-i bi označio bližu integraciju u evropski finansijski sistem. Ova integracija bi mogla dovesti do poboljšanog pristupa finansiranju i investicijskim mogućnostima, kao i povećane stabilnosti bankarskog sektora.

“Pridruženje Jedinstvenom evropskom području plaćanja (SEPA) donijelo bi mnoge prednosti Bosni i Hercegovini. Iz perspektive onoga što USAID radi kroz Diaspora Invest projekat, kao posebno važnim se predstavlja olakšavanje pristupa naše dijaspore prenosu sredstava iz drugih zemalja u domovinu. Doznake iz dijaspore čine 14% BDP-a, a taj procenat se odnosi samo na doznake kroz bankarski sektor. Sa nižim troškovima transfera novca, manje novca će se prenositi u ‘sivoj zoni’, što će donijeti koristi i za državu, i za banke, ali i za građane”, zaključuju iz Projekta.

Na današnjem sastanku, učesnici su utvrdili okvirni plan aktivnosti i odgovornosti učesnika u procesu pridruživanja SEPA-i. Kako Bosna i Hercegovina razmatra svoje opcije, važno je uzeti u obzir potencijalne dugoročne dobiti koje članstvo u SEPA-i može ponuditi u smislu ekonomskog rasta, stabilnosti i integracije u Evropsku uniju. Današnji sastanak na kojem se razmatrala tehnička podrška USAID-a na ovom putu, predstavlja jedan od koraka naprijed ka potpunom uključivanju BiH u savremene finansijske tokove.

Klix

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO