Četvrtak, 25 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHPredstavnički dom PSBiH usvojio ukidanje akciza na sve vrste goriva, čeka se...

Predstavnički dom PSBiH usvojio ukidanje akciza na sve vrste goriva, čeka se Dom naroda

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas je usvojio izvještaj zajedničke komisije oba doma o usaglašavanju teksta Zakona o izmjenama Zakona o akcizama, koji podrazumijeva ukidanje akciza na sve vrste goriva na period od šest mjeseci.

Radi se o zakonskom prijedlogu koji je razmatran u prošlom mandatu Parlamentarne skupštine, a da bi usaglašeni zakon stupio na snagu, potrebno je da izvještaj zajedničke komisije usvoji i Dom naroda.

Primjenom usaglašenih rješenja gorivo u BiH bi pojeftinilo za 35 do 40 feninga, a po isteku šest mjeseci ostavljena je mogućnost Savjetu ministara da svojom odlukom produži za tri mjeseca primjenu zakona.

Poslanici su na ponovno razmatranje Komisiji za finansije i budžet Predstavničkog doma uputili Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, koji je u parlamentarnu proceduru uputio poslanik Šerif Špago.

Predlagač smatra da je Zakonom o platama i naknadama u institucijama BiH utvrđen nesrazmjeran odnos u koeficijentima i platama od najniže do najviše plate, te da ovo treba ispraviti pošto je nacrtom budžeta za 2023. godinu predviđena osnovica za obračun plata 630 KM, čime bi došlo do većeg povećanja plata za radna mjesta sa većim koeficijentom. 

(BHRT)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO