Četvrtak, 29 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHPredstavnički dom FBiH usvojio Budžet za 2023.godinu

Predstavnički dom FBiH usvojio Budžet za 2023.godinu

Zastupnici u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH usvojili su Prijedlog Budžeta Federacije BiH u iznosu od 6,7 milijardi KM, a da bi on stupio na snagu morat će ga podržati i Dom naroda.

Za Budžet Federacije BiH za 2023. godinu su glasala 82 zastupnika, a jedan je bio suzdržan. 

Vlada FBiH je odbila sve amandmane, tačnije njih 93, a samo Osmorka i HDZ su predložili 50 amandmana. SDA je predložila pet amandmana, a ostatak su predložili pojedinačni zastupnici i razni Odbori. Zastupnici su ipak tražili izjašnjenje o amandmanima, a iz SDA su govorili da su Osmorka i HDZ uložili amandmane uz proceduralnu grešku i da se zbog toga ne treba izjasniti od njima, iako se i Vlada izjasnila o njima.

Ipak, na kraju se glasalo o ovim amandmanima i svih 50 amandmana Osmorke i HDZ su usvojeni, a SDA je to pokušavala usporavati traženjem pojedinačnog izjašnjavanja, a kada im ni to nije uspjelo napustili su salu, ali brzo su se vratili. Svi amandmani SDA su odbijeni.

Veći od prošlogodišnjeg

Ovaj Budžet je veći za 1,1 milijardu KM od prošlogodišnjeg.

Jedan od ključnih prioriteta pri planiranju budžetskih sredstava za ovu fiskalnu godinu bilo je osiguranje stabilnosti u isplatama penzija, boračkih i socijalnih naknada, te drugih davanja predviđenih Budžetom Federacije BiH, naveli su iz Vlade FBiH.

Federalna ministrica finansija Jelka Miličević (HDZ) je jučer predstavila budžet.

Kako je navela, najveće povećanje se odnosi na isplatu penzija po više različitih zakonskih osnova i to za 665 miliona KM.

Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata planirano je veće izdvajanje finansijskih sredstava za isplate penzija ostvarenih na osnovu Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata u iznosu do 22,2 miliona KM. Tekući transfer za invalidnine planiran je u iznosu od 278 miliona KM i veći je za 6,3 miliona KM.

Za osobe sa invaliditetom – neratne invalide planirano je 160 miliona KM, što je za 18 miliona KM više u odnosu na 2022. godinu.

Povećanje za Zakon o roditeljima njegovateljima

Za provođenje Zakona o roditeljima njegovateljima u FBiH planirano je 28 miliona KM, što je povećanje za 10,5 miliona KM, dok transfer za provođenje Zakona o materijalnoj podršci porodicama sa djecom u FBiH iznosi 106 miliona KM i predstavlja povećanje za 56 miliona KM u odnosu na fiskalnu 2022. godinu.

Podsticaj za poljoprivredu iznosi 160 miliona KM, što je povećanje subvencija privatnim preduzećima i poduzetnicima za 54 miliona KM u odnosu na prethodnu godinu.

Između ostalog, planirane su subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima u iznosu od 178 miliona KM, što je za 57,6 miliona KM više u odnosu na prethodni budžet.

Prethodila cjelodnevna rasprava

Usvajanju Budžeta je prethodila jučerašnja cjelodnevna rasprava. Predstavnici nove većine su tvrdili kako je novi Budžet posljedica inflacije, dok su iz SDA govorili da je to posljedica rada Vlade FBiH.

Zastupnik u Parlamentu Federacije BiH Admir Čavalić (SBiH) tokom rasprave je kazao da su zastupnici dovedeni pred svršen čin i da moraju izglasati budžet te da privremeno finansiranje bi uskratilo prava određenim kategorijama te je pozvao kolege da usvoje Budžet kako ne bi upali u zamku privremenog finasiranja.

– Rekordan budžet na bazi inflacije nam daje odgovornost koji se odnosi na adekvatnu raspodjelu – rekao je Čavalić i dodao da se ubuduće mora izbjegavati hitni postupak kako bi se vise pažnje moglo posvetiti amandmanima.

Statistika za političku manipulaciju

Zastupnik Aner Žuljević (SDP) je rekao da je statistika super za političku manipulaciju kako je gleda premijer.

Žuljević je tokom rasprave predstavio rast BDP-a u BiH i zemljama u regionu, gdje je najmanji rast u BiH i Albaniji.

Pokazao je i grafikon nezaposlenosti gdje je pokazao da smo tu u vrhu. Dotakao se i stranih investicija.

– Nama je najbolji strani investitor dijaspora i čuva zemlju u potrošnji – rekao je i dodao da je Srbija imala deset puta više investicija. 56 posto imamo realizaciju kapitalnih projekata, mi smo nesposobni da realiziramo kapitalne projekte koje planiramo – rekao je Žuljević.

Slaven Raguž (HRS) je rekao da ne smatra da je Budžet realan.

– Projiciran je rast BDP-a od 2,8 posto, očigledno je da se ide u opterećenje privrede raznim fiskalnim nametima. Sindikalna potrošačka korpa iznosi skoro 3000 KM, što znači da četveročlana porodica u kojoj svi rade ne može servisirati svoje potrebe – rekao je.

Recesijska godina

Podsjetio je da se 2023. godina predviđa kao recesijska godina.

Mahir Mešalić (DF) je kazao da će Budžet FBiH biti iskasapljen amandmanima, ali je i poručio da mu se i ovaj put čini da je Tuzlanski kanton nepravedno zapostavljen.

Osim njega i brojni zastupnici iz Krajine su kritikovali zastupljenost Unsko-sanskog kantona u Budžetu, zbog čega su upućeni i brojni amandmani.

Fahrudin Skopljak (SDA) je poručio da je najveća vrijednost ovog Budžeta to što on daje stabilnost.

– Imajući u vidu na situaciju u državi, da je Vlada radila u tehničkom mandatu i da je falilo ministara, Budžet je dobar. Kada je riječ o projektima, mislim da nije tu sporan Budžet nego druge stvari, kao spore procedure – rekao je Skopljak.

Skopljak je kazao da su amandmani promijenili strukturu Budžeta te da je očekivao da će Budžet biti usvojen onako kako ga je Vlada predložila i da će nova većina napraviti rebalans.

Haris Šabanović (SDA) je kritikovao to što se u amandmanima oduzimaju sredstva od Željeznica FBiH.

(Avaz)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO