Predstavnici privatnih firmi od parlamentarca tražili uvoz radne snage u BiH

Tematska sjednica o perspektivama ekonomskog razvoja Bosne i Hercegovine kroz prizmu stabilnih poslodavaca, koju je organizirala Zajednička komisija za ekonomske reforme i razvoj PSBiH, održana je danas u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Na tematskoj sjednici, na kojoj su učestvovali i predstavnici Unije poslodavaca RS, Udruženja poslodavaca FBiH, te Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BiH, razgovarano je o ekonomskim reformama čije provođenje vodi ka bržem ekonomskom rastu i razvoju, o recesiji u EU i implikacijama na našu zemlju, o pitanjima migracija, energetske tranzicije i digitalizacije, položaju radnika i izazovima sa kojima se domaći poslodavci suočavaju u svom radu, a otvorena su i pitanja u vezi s programom pretpristupne pomoći EU za ruralni razvoj u BiH (IPARD), kao i o perspektivama u oblasti proizvodnje i izvoza obnovljive energije.

U svojim diskusijama predstavnici poslodavaca u BiH tvrdili su da bh. privreda posluje u teškim uslovima. Posebno su upozorili na rastući nedostatak radne snage u građevinarstvu, metalskoj i drvno-prerađivačkoj industriji, turizmu i ugostiteljstvu, kao i na negativni trend masovnih migracija stanovništva, odnosno odlaska produktivne radne snage iz Bosne i Hercegovine u zemlje Evropske unije.

S tim u vezi, naglasili su potrebu za značajnijom podrškom privredi institucija vlasti na svim nivoima, koja bi se ogledala u poticajima s ciljem zadržavanja radne snage, kao i u promjeni legislative, odnosno prilagođavanju zakonskih propisa aktuelnim potrebama privrede s ciljem lakšeg otvaranja novih kompanija i jačanja konkurentnosti izvozno orijentiranih preduzeća. U tom kontekstu podržali su prijedlog izmjene Zakona o porezu na dodatnu vrijednost, kojeg su u parlamentarnu proceduru uputili poslanici u Predstavničkom domu PSBiH Darko Babalj i Mladen Bosić.

Također je spomenuto i pitanje potrebe uvoza kvalificirane radne snage za deficitarna zanimanja, o čemu se, kroz raspravu o poslaničkoj inicijativi Nihada Omerovića, razgovaralo i na sjednicama Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj, te Predstavničkog doma PSBiH.

Učesnici današnjeg skupa upozorili su na to da je naša zemlja zajednica koja već duži vremenski period funkcionira u konfliktnom ambijentu, te apostrofirali činjenicu da glavni razlog odlaska radne snage iz zemlje nije ekonomske prirode, već, kako su kazali, politička nestabilnost, pravna nesigurnost i visok stepen korupcije u društvu.

S tim u vezi, apelirali su na političke aktere i donosioce odluka na smanjenje političkih tenzija i zapaljive retorike koja producira strah i nesigurnost kod stanovništva, te pozvali na unapređenje socijalnog dijaloga i izgradnju sigurnog i stabilnog sistema koji će omogućiti ekonomski i privredni rast društva i poboljšati kvalitet života svih stanovnika Bosne i Hercegovine.

Zaključci sa tematske sjednice bit će sistematizirani i razmatrani na narednim sjednicama Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj PSBiH, te ponuđeni domovima PSBiH na izjašnjavanje, saopćeno je iz PSBiH.

Fena


Comments

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *