Petak, 29 Marta, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHPoznato kada kreće prvi avion s hodočasnicima iz BiH za Medinu

Poznato kada kreće prvi avion s hodočasnicima iz BiH za Medinu

Pripreme za odlazak na hadž su pri kraju, a oko 2.200 hodočasnika iz Bosne i Hercegovine će ove godine obaviti petu islamsku dužnost – hadž. Prvi avion sa hodočasnicima će s Međunarodnog aerodroma Sarajevo za Medinu poletjeti 13. juna.

Direktor Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u BiH Dževad Hadžić je kazao da su sa organizacijom hadža 2023. godine počeli prije dva mjeseca. Prijave se vrše putem online aplikacije samo za one koji prvi puta obavljaju hadž, ukinute su Covid potvrde, a osigurano je i 200 mjesta za bošnjačku dijasporu, za one koji imaju pasoš BiH.

“Sve pripreme su već obavljene, a nakon što nam je Ministarstvo hadža Kraljevine Saudijske Arabije dodijelilo kvotu od 2.200 hodočasnika, raspisan je konkurs za prijem hadžija, i to je podijeljeno po muftijstvima u BiH. Svako muftijstvo ima obavezu da okupi i pripremi svoje hodočasnike”, kazao je Hadžić.

Novina je što je Rijaset donio odluku da 200 mjesta osigura za bošnjačku dijasporu, te su poslane ponude za Njemačku, Ameriku, Švicarsku, Australiju i druge države.

Također je novina i to što se prijave vrše online aplikacijom, sa osnovnim podacima putnika i direktno šalju u bazu podataka. To olakšava posao oko rasporeda prema avio prijevozniku. Podaci se još prikupljaju, tako da, kako navodi Hadžić, konačni spiskovi tek slijede.

(Radio Sarajevo)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO