Potpisan sporazum kojim je građanima FBiH omogućena brža registracija vozila

Građani Federacije Bosne i Hercegovine će moći brže registrovati vozila, saopćili su iz Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDEEA BiH).

To je omogućeno sporazumom koji su danas potpisali direktor IDEEA-e Almir Badnjević i direktor Agencije za nadzor osiguranja FBiH Ivan Luburić. Sporazumom su se obavezali na elektronsku razmjenu podataka iz evidencije o registrovanim vozilima i dokumenata za registraciju.

Osim što će građani moći brže registrovati vozilo, bit će omogućena razmjena informacija između institucija FBiH i državnih institucija. U IDEEA-i su istakli da je riječ o još jednom koraku ka digitalizaciji administrativnih usluga te su napomenuli da je digitalizacija jedan od uslova u procesu integracija u Evropsku uniju.

Iz IDEEA-e su poručili da su ponosni da ovim doprinose i ostvarivanju ciljeva Ujedinjenih nacija koji se odnose na razvojne ciljeve, a kojima se tretiraju industrija, inovacije i infrastruktura. Najavili su nastavak digitalizacije.

Podsjećamo, Ministarstvo prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine je nedavno najavilo da će ubrzati dio procesa registracije vozila koji se realizuje na šalterima ministarstava unutrašnjih poslova.

Klix.ba


Comments

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *