Subota, 20 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHPorodice dosad dale saglasnost za ukop 18 žrtava genocida u Srebrenici

Porodice dosad dale saglasnost za ukop 18 žrtava genocida u Srebrenici

Za ukop 11. jula u Potočarima dosad su spremni posmrtni ostaci 18 žrtava genocida, za koje su njihove porodice dale suglasnost – rečeno je danas nakon drugog sastanka Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. godine, 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima “SZ UN-a Srebrenica”.

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 28. godišnjice genocida Hamdija Fejzić kaže da je oko 70 identifikovanih žrtava te da se za njihov ukop još čeka saglasnost porodica.

– Sve ostale aktivnosti teku po planu – rekao je Fejzić.

Najavljuje i održavanje konferencije koja će biti održana 10. jula i na kojoj će prisustvovati i predstavnici Svjetskog jevrejskog kongresa i druge ličnosti iz cijelog svijeta. Na skupu će se govoriti o problematici nestalih i onome što se radilo na tom pitanju, kao i o radu međunarodnih i domaćih institucija zaduženih za ta pitanja.

Predsjednica Udruženja Pokret “Majke enklave Srebrenice i Žepa” Munira Subašić kazala je da je akcenat obilježavanja 28. godišnjice genocida na identifikaciji i traženju nestalih.

Kaže da su na spomenutoj konferenciji svoj dolazak potvrdili mnogi koji su radili na istraživanju genocida i pomogli da se dođe do istine i pravde.

Fena

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO