Subota, 20 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHPopunjen Dom naroda: Počeo teći rok za formiranje vlasti u FBi

Popunjen Dom naroda: Počeo teći rok za formiranje vlasti u FBi

Na današnjoj 105. sjednici Centralna izborna komisija potvrdila je rezultate posrednih izbora za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, čime je počeo teći rok utvrđen izmjenama Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH za predlaganje kandidata za izbor predsjednika i dva potpredsjednika FBiH. Na sjednici je razmatrana jedna tačka dnevnog reda “Prijedlog odluke o potvrđivanju rezultat posrednih izbora i dodjeli mandata za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, Opći izbori 2022. godine”.

Budući da su žalbe uložene na odluku o utvrđivanju rezultata izbora i dodjeli mandata pravosnažne, odnosno da su žalbe odbijene od strane Apelacionog odbora Suda Bosne i Hercegovine CIK je potvrdio rezultata posrednih izbora i dodjeli mandata delegatima u Dom naroda FBiH.

Odluka stupa na snagu danom donošenja.

Nakon što je danas Centralna izborna komisija BiH potvrdila rezultate posrednih izbora i dodjelila mandate u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, stekli su se uvjeti za sazivanje konstituirajuće sjednice ovog zakonodavnog organa vlasti, a čija je obaveza da u narednih 30 dana provede posredne izbore za izbor delegata (5 Bošnjaka i 5 Hrvata) u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Federacije BiH.

“Uvjerenja za dodjelu mandata novoizabranim delegatima u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH će biti blagovremeno pripremljena i spremna za uručenje, tako da ni za ovaj organ, kao ni za sve ostale ostale organe vlasti u BiH, Centralna izborna komisija BiH nije smetnja za sazivanje konstituirajućih sjednica”, saopćeno je iz CIK-a.

(Klix)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO