Petak, 19 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHPomama za polovnom odjećom: Second-hand radnje sve posjećenije

Pomama za polovnom odjećom: Second-hand radnje sve posjećenije

Polovna odjeća u Bosni i Hercegovini postaje sve traženija, o čemu svjedoči i ogroman uvoz ovakve robe, budući da, prema statistici, te brojke rastu iz godine u godinu. Svakodnevno je moguće vidjeti da su prodavnice s polovnom odjećom pune kupaca.

Ovaj trend kupovine u second-hand radnjama zaživio je prije nekoliko godina, a neki od razloga su prekomjerna inflacija te poskupljenje tekstila i materijala.

Potražnja kupaca

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, evidentan je porast uvoza, pa su prošle godine uvezene 4.853 tone polovne odjeće u vrijednosti od 10,7 miliona maraka, a u januaru i februaru 2023. više od 728.000 kilograma nošene odjeće u vrijednosti od 1,8 miliona maraka.

U skladu s tim, pojavio se i niz radnji koje uvoze robu iz država širom Evrope – Njemačke, Turske ili Španije i Italije.

Podaci UIOBiH pokazuju i da je u posljednjih deset godina uvoz korištene odjeće veći za oko jedan do dva miliona maraka, a kada se poredi 2021. s prošlom godinom, vidljivo je da je uvoz skočio za tri miliona maraka.

Dodatna sniženja

Povoljne cijene odjeće koja nosi etiketu velikih modnih brendova građanima postaju sve primamljivija opcija.

Najveći promet se ostvari pred promjenu sezonske odjeće, kada budu i dodatna sniženja polovne robe kako bi se prodavnica napunila novom garderobom.

Uočljiva je promjena i u dobi mušterija u radnjama polovne odjeće, pa je sada moguće vidjeti i veliki broj mladih ljudi, koji su se ranije ustručavali kupovati u second-handovima, što više nije slučaj.

(Avaz)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO