Četvrtak, 25 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHPokrenuta inicijativa za dodatno poboljšanje uslova rada radnika iz BiH u Sloveniji

Pokrenuta inicijativa za dodatno poboljšanje uslova rada radnika iz BiH u Sloveniji

Direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamer Bandić i predstavnici Ministarstva rada, obitelji, socijalanih poslova i jednakih mogućnosti Republike Slovenije danas su održali sastanak na kojem je pokrenuta inicijativa za dodatno poboljšanje uslova rada radnika iz BiH u Sloveniji.

Tema sastanka bili su zaključci sa sastanka Međudržavne komisije za praćenje realizacije Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Slovenije o zapošljavanju državljana Bosne i Hercegovine u Sloveniji, održanog u julu ove godine, a na kojem je razgovarano o izmjenama navedenog sporazuma.

Na osnovu zaključaka iz jula, danas je razgovarano o potrebi uvođenja dvojezičnog ugovora kako bi se dodatno zaštitili radnici iz Bosne i Hercegovine u smislu boljeg razumijevanja svojih prava i obaveza.

Navedeno je da nepostojanje dvojezičnog ugovora otvara mogućnost da radnici ne razumiju u potpunosti svoja prava i obaveze, te da zbog toga dođe do kršenja prava radnika ili do povrede radnih dužnosti navedenih ugovorom.

Dogovoreno je i formiranje grupe koju će činiti institucije Republike Slovenije koje u svojoj nadležnosti imaju nadzor na tržištu rada, a koje će pratiti implementaciju Sporazuma u Republici Sloveniji, sve s ciljem boljeg nadzora na tržištu rada Republike Slovenije i kontrole uslova u kojima rade radnici iz Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz ARZBiH.

Fena

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO