Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHPočele prijave za ovogodišnji "Marš mira"

Počele prijave za ovogodišnji “Marš mira”

Počele su prijave za “Marš mira”, pješački pohod koji se tradicionalno održava s ciljem sjećanja i odavanja počasti onima koji su ubijeni u ljeto 1995. godine dok su preko šuma u okolini Srebrenice pokušavali doći do slobodne teritorije na području Tuzle, javlja Anadolija.

“Obavještavaju se učesnici Marša mira Nezuk – Potočari 2023. da organizator i ove godine neće obezbjeđivati ćebadi i hranu, a voda, voće i druga osvježenja će biti tokom cijele trase na za to predviđenim mjestima”, navedeno je na stranici “Marša mira”.

Mole se organizovane grupe i pojedinci da na vrijeme izvrše svoje prijave na zvaničnoj stranici “marsmira.net”.

“Želimo vas obavjestiti da su prijave već počele i da pripreme za ovogodišnji ‘Marš Mira’ teku predviđenom dinamikom”, saopćeno je.

Krajnji rok za prijavu organizovanih grupa je 1. juli ove godine.

“​Marš mira” se organizuje u okviru obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone Ujedinjenih nacija” Srebrenica, a za preživjele Srebreničane predstavlja neku vrstu liječenja trauma, ali i obavezu da svoja iskustva i priče ispričaju i prenesu mlađim generacijama.

Memorijalna manifestacija koja se održava u julu svake godine, ima za cilj i izgradnju, unapređenje i njegovanje kulture sjećanja na genocid nad Bošnjacima u Srebrenici te onemogućavanje negiranja, poricanja i relativiziranja zločina genocida.

“Marš mira” uvršten je u program obilježavanja godišnjice genocida 2005. godine i broj učesnika se povećavao svake godine. U “Maršu mira” prethodnih godina, izuzev protekle dvije godine pandemije, učestvovalo je od 2.000 do više od 10.000 ljudi iz Bosne i Hercegovine i drugih dijelova svijeta.

​​​​​”Marš mira” traje tri dana i učesnici pješače na stazi dugoj oko stotinu kilometara od Nezuka do Potočara. Ovom stazom u suprotnom smjeru, od Potočara do Nezuka, su se u julu 1995. godine izvlačili i probijali Bošnjaci prilikom okupacije i zauzimanja “Sigurne zone Ujedinjenih nacija” Srebrenica od strane srpskih vojnih i policijskih formacija.

Učesnici “Marša mira” dnevno su pješačili oko 30 kilometara i na određenim mjestima staza je izuzetno naporna, nepristupačna i zahtijevala je solidnu fizičku spremnost učesnika.

Kolonu “Marša mira” svake godine predvode veterani koji su uspjeli preživjeti put smrti i genocid iz jula 1995. godine.

Učesnici “Marša mira” nakon dolaska u Potočare imaju priliku i mogućnost da 11. jula prisustvuju komemoraciji, dženazi i ukopu identificiranih žrtava genocida, pronađenih u nekoj od masovnih grobnica na lokalitetima kojima su i sami prolazili u toku pješačenja.

(Anadolija)

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno