Subota, 15 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHPenzioneri ne odustaju od zahtjeva za povećanje penzija do kraja godine za...

Penzioneri ne odustaju od zahtjeva za povećanje penzija do kraja godine za 4,35 posto

Predstavnici penzionera u Federaciji još nisu dobili zvaničan odgovor iz Vlade Federacije BiH na zahtjev o vanrednom povećanju svih penzija od 4,35 posto do kraja godine.

Prema riječima Mustafe Trakića, predsjednika Saveza udruženja penzionera Zeničko-dobojskog kantona, za 21. decembar je zakazana sjednica Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH u Sarajevu.

– I ja sam pozvan na sjednicu, a na kojoj će biti riječi i o masovnim protestima. Njih su najavili čelnici Saveza ukoliko Vlada FBiH ne udovolji našim zahtjevima o vanrednom povećanju.

Nezainteresiranost resornog ministra Veska Drljače za penzionere ne treba nikoga da čudi jer nema ga nigdje prema rezultatima izbora, a riječ je i o odlazećem ministru. Novca za vanredno povećanje ima, to znamo. I tražimo povećanje svih penzija.

S obzirom na to da je odnos najniže i najviše penzije jedan naprema pet, sada će se i najviše koje su 2.174 KM morati povećati – govori nam Trakić i dodaje:

– Ponovit ću da u Federaciji samo 10 posto penzinera može da živi od svojih penzija, a to su korisnici koji imaju 1.000 KM penzije i više od toga. Ostali preživljavaju, a oni čije su penzije do 500 KM umiru od muke.

Zatražili smo komentar u Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje.

“Sve penzije uskladiti za 4,35 posto”

– Vlada FBiH je adresa za donošenje odluke o vanrednom povećanju penzija, kao što je učinjeno u slučaju posljednjeg povećanja najnižih penzija. Mi smo im ranije poslali prijedlog da se sve penzije usklade za 4,35 posto, ali oni su se tada odlučili za povećanje samo najnižih – rečeno nam je u Zavodu PIO FBiH.

U Federalnom ministarstvu finansija su nam kazali da, kada je riječ o povećanju penzija u FBiH, adresa je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike.

Resorni ministar Vesko Drljača, a koji je i dopremijer u Vladi FBiH, nije odgovorio na naše pitanje da li će biti uvaženi zahtjevi penzionera i za 4,35 posto biti povećane penzije do kraja godine.

Faktor

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO