Penzije od januara više za šest posto

Penzije u Federaciji BiH će od januara 2024. godine biti uvećane za šest posto, saznajemo u Federalnom zavodu za penzijsko/mirovinsko i invalidsko osiguranje (PIO/MIO).

U januaru će biti izvršeno tzv. akontativno usklađivanje, a zbog inflacije i teškog materijalnog položaja penzionerske populacije. Stopa rasta BDP-a za ovu godinu iznosi 6,2 posto, a indeksa potrošačkih cijena 5,8 posto. Prema zakonom definiranoj formuli za izračun, 50 posto iznosa ta dva parametra u zbiru daju iznos usklađivanja, koji iznosi šest posto.

I u Savezu udruženja penzionera FBiH, kako su nam potvrdili, raspolažu tim podacima prema kojima će penzioneri već 5. februara dobiti uvećane penzije za šest posto. To znači da bi najniža penzija, umjesto sadašnjih 538,27, iznosila 570,56 KM, zagarantirana bi dosegla iznos od 680,94 KM umjesto trenutnih 642,40, dok bi prosječna samostalna, koja je sada na 675,53, bila isplaćena u iznosu od 716 KM.

Redžo Mehić - Avaz

Mehić: Zakon jasan. Facebook

Međutim, penzioneri bi u narednoj godini trebali dobiti još jedno povećanje po osnovu vanrednog usklađivanja.

– Zakon je jasan, a kaže da Vlada FBiH može jednom u tekućoj godini izvršiti vanredno usklađivanje penzija ako je stopa realnog BDP-a u prethodnoj godini viša od tri posto i ako nema akumuliranog deficita budžeta Federacije BiH, a najviše do stope rasta realnog BDP-a u prethodnoj godini. Stoga, odmah ćemo u aprilu tražiti vanredno usklađivanje penzija, koje će, kako sada stvari stoje, nažalost, opet biti skromno – pojasnio nam je Redžo Mehić, predsjednik Saveza.

(Avaz)


Comments

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *