Subota, 15 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHPelet od danas ne smije biti skuplji od 561 KM

Pelet od danas ne smije biti skuplji od 561 KM

Odluka Vlade FBiH o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena određivanjem najvišeg nivoa cijena za pelet stupila je danas na snagu. Ovom odlukom propisana je najviša prodajna cijena peleta, koja ne može prelaziti 561,60 KM (480 KM plus PDV) u trgovini na malo, po toni u svim pakovanjima.

Razlog za propisivanje ove mjere je prevencija i suzbijanje nerealnog utvrđivanja cijena i eventualnog nepoštenog ponašanja pojedinih proizvođača i trgovaca peletom, zaštita ekonomskih interesa građana i omogućavanja uredne snabdjevenosti tržišta. 

Poremećaj na tržištu

Također, donošenjem ove odluke omogućava se prevazilaženje trenutnih poremećaja na tržištu peleta i postizanje kompromisnih rješenja kojim će se obezbijediti kako održivost poslovnih subjekata iz oblasti drvoprerade, tako i pristupačnost visine cijene za domaće stanovništvo.

Vlada Federacije BiH je na posljednjoj sjednici, a na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, donijela Odluku o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena određivanjem najvišeg nivoa cijena za pelet.

Inspekcija na terenu

Za realizaciju i nadzor nad njenim provođenjem zadužene su federalna i kantonalne tržišne inspekcije. Stoga su iz Federalne uprave za inspekcijske poslove od danas najavili usmjerene pojačane nadzore proizvođača i prometnika peleta u FBiH.

Ova odluka Vlade Federacije BiH objavljena je jučer u Službenim novinama Federacije BiH, a stupila je na snagu danas, 12.11.2022. godine, što znači istog dana kao i u Republici Srpskoj. 

S obzirom na činjenicu da je Bosna i Hercegovina jedinstveni ekonomski prostor istovremenim stupanjem na snagu ovih odluka u cijelosti se omogućava sinhronizirano postupanje u oba entiteta, ravnopravan tretman poslovnih subjekata i zaštita potrošača u Bosni i Hercegovini – saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Kazne za nepoštivanje propisanih mjera neposredne kontrole cijena utvrđene su Zakonom o kontroli cijena. Za kompanije koje budu kršile odluku, predviđena je kazna od 10.000 do 20.000 KM, a za odgovorne osobe od 5.000 do 10.000 KM.

(Avaz)

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO