Subota, 15 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHOdobren kandidatski status Bosne i Hercegovine za EU

Odobren kandidatski status Bosne i Hercegovine za EU

Radio Slobodna Evropa saznaje da su ministri nadležni za evropska pitanja, na sastanku koji i dalje traje, već usvojili zaključke gde se navodi da se “preporučuje da se Bosni i Hercegovini dodijeli status zemlje kandidata uz potvrdu Evropskog savjeta”.

Ovu odluku ministara će, potom, potvrditi šefovi država vlada zemalja članica Evropske unije na samitu koji će biti održan u četvrtak, 15 decembra.

“U trenutnom geopolitičkom kontekstu, Savjet EU naglašava hitnost da zemlja krene naprijed na svom putu prema EU, posebno kroz ispunjavanje svih 14 ključnih prioriteta za otvaranje pregovora o pristupanju EU identifikovanih u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU koji je Savjet usvojio 2019. godine”, piše u zaključcima dokumenta.

Evropska komisija je za Bosnu i Hercegovinu u oktobru preporučila status kandidata za punopravno članstvo u EU, uz očekivanje da će se ispuniti osam određenih uslova:

– prioritetno usvojiti izmjene u postojećem Zakonu o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu

– usvojiti zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu i usvojiti zakon o sudovima Bosne i Hercegovine

– donijeti zakon o sprečavanju sukoba interesa

– preduzeti odlučne korake za jačanje prevencije i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala

– odlučno unaprijediti rad na obezbjeđivanju efikasne koordinacije na svim nivoima kapaciteta upravljanja granicom, kao i obezbjeđivanju funkcionisanja sistema azila

– obezbijediti zabranu torture, posebno uspostavljanjem nacionalnog preventivnog mehanizma protiv torture i zlostavljanja
garantovati slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara, posebno osiguravanjem odgovarajućeg sudskog postupanja u slučajevima prijetnji i nasilja nad novinarima i medijskim radnicima

– obezbijediti rezultate u funkcionisanju na svim nivoima mehanizma koordinacije o pitanjima EU, uključujući razvoj i usvajanje nacionalnog programa za usvajanje pravne tekovine EU.

Bosna i Hercegovina je 2016. godine podnijela zahtjev za punopravno članstvo u Evropsku uniju.

(RSE)

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO