Petak, 29 Marta, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHOdluka Vlade FBiH o ograničenju cijene peleta za mnoge građane stigla je...

Odluka Vlade FBiH o ograničenju cijene peleta za mnoge građane stigla je kasno

Nedavna odluka Vlade FBiH da snizi cijenu peleta za mnoge građane donesena je kasno jer je većina stanovništva ogrjev za zimu već nabavila. Neki su se usljed enormnog rasta cijene ovog energenta do kojeg je došlo prije Vladine odluke odlučili za neki drugi vid grijanja ove sezone pa im novembarsko sniženje cijene peleta, barem za ovu zimu, i ne znači mnogo.

Stoga je opravdano pitanje zbog čega je Vlada FBiH mjesecima čekala da ograniči cijenu peleta kada su se prijedlozi za donošenje ovakve mjere mogli čuti još početkom ove godine.

Tako su ekonomski stručnjaci i analitičari još prije pola godine upozoravali da pred BiH stoji više ekonomskih izazova, uključujući veliki rast cijene peleta, te da je neophodno da vlasti imaju jasno definirane ekonomske ciljeve i mjere kako bi građani što bezbolnije prebrodili krizu.

Ovih dana, nakon što se Vlada FBiH „probudila“ i ograničila cijenu peleta u BiH, pitali smo makroekonomskog analitičara Faruka Hadžića je li odluka Vlade FBiH došla kasno.

EFEKTI NE MOGU BITI ISTI

– Mjere za pomoć privredi i građanima u Bosni i Hercegovini se gotovo uvijek donose sa značajnijim zakašnjenjem, kada efekti takvih mjera ne mogu imati isti efekat da je ta mjera donesena kojim slučajem prije. Ipak, kada je u pitanju problematika cijena i dostupnosti peleta, o tome sam dao u septembru jedan prijedlog da se cijena ograniči za domaće tržište u rasponu između 400 i 500 KM, da se minimalno pola proizvedenog peleta plasira na domaće tržište, a da se ostatak prema tržišnim cijenama može izvesti vani, uz ukidanje zabrane izvoza, što bi ustvari kroz ovu mjeru bilo djelomično ukidanje. Efekti sada takve jedne mjere, iako može biti korisna za sve aktere na tržištu, neće imati iste efekte kao prije, ali bilo kakva pomoć u slučaju poremećaja je dobrodošla građanima. Ostaje pitanje koliko građana sada zaista treba pelet u ovo doba godine, jer je veliki dio njih prije osigurao neophodne količine – smatra Hadžić.

S druge strane, ako se analiziraju saznanja koja je imala Vlada proteklih mjeseci, onda je još upitnije zbog čega se mjesecima čekalo na uvođenje mjere ograničenja cijene peleta.

Poznato je, a to je potvrđeno i u odgovoru na upit Fokusa Vladi FBiH upućen nekoliko dana prije donošenja odluke o ograničenju cijene peleta, da je nakon obavljenog inspekcijskog nadzora, po zaduženju Vlade Federacije BiH, Federalna uprava za inspekcijske poslove još u julu, a nakon odluke Vijeća ministara BiH o zabrani izvoza peleta, utvrdila da su proizvođači i prodavci peleta i ogrjevnog drveta, koristeći novonastalu situaciju općeg povećanja cijena robe i usluga, nerealno visoko podigli cijene.

– Federalna inspekcija izvršila je uvid u stanje zaliha i kalkulacije cijena proizvođača i trgovaca peletom i ogrjevnim drvetom u Federaciji BiH. U izvještaju o izvršenim inspekcijskim nadzorima navedeno je da su uočene brojne nepravilnosti i nedostaci u radu subjekata nadzora, a stanje prikazanih zaliha bilo je nerealno nisko i upućivalo je na njihovo špekulativno ponašanje, odnosno imalo je elemente kalkulativnog ponašanja u smislu očekivanja prestanka važenja predmetne odluke Vijeća ministara BiH – naveli su, između ostalog, za Fokus iz Ministarstva trgovine FBiH.

Uprkos ovim nalazima, Vlada FBiH nije učinila ništa da spriječi “divljanje” cijene peleta, pa je ona po toni ovog energenta prije Vladine odluke bila dostigla i iznos od 1.000 KM.

Na naš upit da li je Vlada FBiH provjeravala istinitost navoda koje su proizvođači isticali kao razlog za povećanje cijena peleta iz Ministarstva trgovine FBiH za Fokus su odgovorili “da se za odgovor na ovo pitanje obratimo Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Vanjskotrgovinskoj komori BiH i Privrednoj komori Federacije BiH/grupaciji za šumarstvo i drvnu industriju!

Iz Ministarstva trgovine FBiH također kao prepreku ranijem ograničenju cijene peleta navode i to da Vijeće ministara BiH u svojim odlukama o zabrani izvoza peleta i drugih šumskih sortimenata nije ispoštovalo ključni dio iz inicijativa Vlade FBiH.

PREBACIVANJE ODGOVORNOSTI

– Inicijative Vlade Federacije BiH nisu ispoštovane u ključnom dijelu u vezi s rokom trajanja zabrane i u dijelu koji obuhvata šumske sortimente i zbog navedenog Federalno ministarstvo trgovine nije podržalo Odluku o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata i proizvoda od drveta koja je donesena na 79. vanrednoj telefonskoj sjednici Vijeća ministara BiH – naveli su iz Ministarstva trgovine FBiH, precizirajući da su u svojim inicijativama odmah tražili da se izvoz ograniči do kraja ove godine i da uključuje i ogrjevno drvo i brikete, što, tvrde, Vijeće ministara BiH nije uvažilo.

No, ovakva opravdanja su najblaže rečeno licemjerna jer se zna da u Vijeću ministara BiH većinom participiraju one stranke na vlasti koje čine i Vladu FBiH i Vladu RS, odnosno da je riječ o vladajućoj koaliciji.

Sama činjenica da je Odluka Vijeća ministara BiH o zabrani izvoza izglasana govori o tome da su u njenom donošenju učestvovali i oni ministri koji dolaze iz stranaka koje čine većinu u Vladi FBiH. Zato ovakvi izgovori ne mogu biti uvaženi, jer ispada da je dio vlasti na entiteskom nivou, i to iz istih stranaka, tražio jedne mjere, a onaj dio vlasti na državnom nivou iz istih stranaka donosio i provodio druge mjere.

Stoga ovakva “opravdanja i izgovori”, pogotovo za građane koji pritisnuti svim poskupljenjima proteklih mjeseci sve teže sastavljaju “kraj s krajem”, ne znače ništa niti mogu biti relevantna.

Tragom informacije Ministarstva trgovine FBiH da su proizvođači peleta u BiH “u nastojanju da izbjegnu donesenu mjeru o zabrani izvoza peleta preorijentirali svoju proizvodnju peleta na proizvodnju briketa i to je u konačnici rezultiralo smanjenjem proizvodnje i ponude peleta na unutrašnjem tržištu”, provjerili smo u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH kretanje izvoza i briketa i peleta u ovoj i prošloj godini.

IZVOZ JE U ZNATNOM PORASTU

Prema informacijama koje je Fokus dobio iz UIOBiH, do juna ove godine, odnosno do odluke o zabrani izvoza peleta iz BiH, izvezeno je peleta u vrijednosti oko 27,5 miliona KM.

U odnosu na 2021. godinu, kada je za 12 mjeseci izvezeno peleta vrijednosti oko 22,1 milion, jasno je da u ovoj godini izvoz peleta u prvih šest mjeseci bio znatno veći nego za čitavu prethodnu godinu.

Kada je u pitanju izvoz drvenih briketa koji trenutno nije ograničen, do oktobra ove godine iz BiH je izvezeno vrijednosti ovog energenta oko 11,5 miliona KM, dok je za čitavu prošlu godinu vrijednost izvoza briketa bila oko 13,7 miliona KM.

I ovi podaci jasno upućuju da je izvoz i peleta, uprkos zabrani koja je na snazi od juna, i briketa za koje nema zabrane izvoza u ovoj godini znatno porastao.

Ako se ima u vidu da odlukama Vijeća ministara BiH, a i zakašnjelom odlukom Vlade FBiH nisu zadovoljni ni građani ni proizvođači peleta, jasno je da vlasti nisu vodile računa o tome da mjere koje donose budu od koristi svim stranama.

Stoga, jedino što je jasno jeste to da vlasti ovom problemu i njegovom rješavanju niti su posvetile dovoljno pažnje niti su ga rješavale pravovremeno.

(Fokus)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO