Odgođena primjena ETIAS-a, ni sljedeće godine neće se plaćati 7 eura za ulazak u EU

Europska unija ponovno je odgodila datum pokretanja Europskog sistema za informacije i autorizaciju putovanja “European Travel Information and Authorisation System” (ETIAS), potvrdili su izvori iz Europske unije, piše Večernji list BiH.

Dok je do sada Europska unija stalno tvrdila da će ETIAS postati operativan do sredine 2024. godine, dužnosnik EU-a potvrdio je za portal schengenvisainfo.com da je datum puštanja u rad ETIAS-a odgođen za maj 2025. Odgodu ETIAS-a potvrdilo je i francusko Ministarstvo vanjskih poslova. Prema njemu, pokretanje ETIAS-a planirano je za 2025. godinu, ne navodeći preciznije razdoblje kada bi se to trebalo dogoditi.

Potvrda iz više izvora

– U početku smo se nadali da će postati operativan do kraja ove ili najkasnije početkom sljedeće godine. Zbog nepredviđenih kašnjenja pokazalo se da je taj rok nedostižan. Kao rezultat toga, provedba ETIAS-a odgođena je za maj 2025., s mogućnošću daljnje odgode – kazao je dužnosnik EU-a.

Švicarski državni sekretar za migracije istaknuo je da program neće postati operativan prije maja 2025., što znači da bi mogao biti odgođen za još kasniji datum. Glavna uprava za migracije i unutarnje poslove Europske komisije još uvijek ne daje točan datum za primjenu ETIAS-a.

– Datum puštanja u rad ETIAS-a još nije poznat. Očekuje se da će biti objavljen krajem 2023. – naveli su iz Uprave za migracije i unutarnje poslove, prenosi portal.

Sistem za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja – ETIAS donijet će promjenu u smislu režima prelaska granice za sve državljane zemalja koje nisu članice Unije, a kojima nije nužna viza za putovanje u schengensku zonu, među kojima su i građani BiH. Naime, prije putovanja državljani BiH morat će podnijeti zahtjev za izdavanje potvrde, čija će cijena biti 7 eura i koja će imati rok trajanja od tri godine, a njome će se, ističu iz Europske unije, zapravo omogućiti brža procedura prelaska granice, odnosno samog procesa nadzora. Uvođenjem sustava državljani iz više od 60 zemalja kojima nije potrebna viza za ulazak u EU morat će dobiti odobrenje za putovanje prije nego što dođu u Europu na kraći boravak. Ovlast će biti obrađena putem Europskog sustava putnih informacija i autorizacije (ETIAS), a ovaj sustav, kako se ističe, dodatno će ojačati unutarnju sigurnost Europe tako što će omogućiti provjeru putnika prije putovanja kako bi se utvrdilo predstavljaju li rizik za sigurnost, ilegalnu imigraciju ili javno zdravlje.

Kako funkcionira novi sustav, pitanje je koje će se najčešće postavljati prije početka primjene. Ukratko, državljani BiH obrazac za prijavu na jednostavan će način popuniti koristeći službenu ETIAS mrežnu stranicu ili ETIAS mobilnu aplikaciju. Podnošenje zahtjeva za ETIAS putnu dozvolu stoji 7 eura. Prilikom popunjavanja prijave potrebno je da pri ruci imate putnu ispravu i platnu karticu. Od korisnika će se također tražiti da unesu osobne podatke.

Proces se obrađuje u nekoliko minuta, a nakon toga dobivate e-poruku koja potvrđuje podnošenje prijave koja će uključivati jedinstveni ETIAS broj prijave. Pritom je iznimno važno zadržati ovaj broj za buduću upotrebu. Nakon što prijava bude obrađena, korisnik će dobiti još jednu poruku na e-poštu koja obavještava o njezinu ishodu.

Vezan za putovnicu

ETIAS sustav je, dakle, povezan s putovnicom, vrijedi do tri godine ili do isteka putovnice ako u međuvremenu dođe do toga. U tom slučaju, uz novu putovnicu morat će se dobiti i nova ETIAS putna dozvola.

Uz valjanu ETIAS dozvolu za putovanje, državljani BiH moći će ulaziti na teritorij europskih zemalja koliko često žele za kratkoročne boravke – obično do 90 dana u bilo kojem razdoblju od 180 dana. Međutim, sama po sebi potvrda ne jamči ulazak jer će na granici službenik granične policije tražiti od vas da pokažete putovnicu kako bi se potvrdilo da su ispunjeni uvjeti za ulazak.

Neke od pogodnosti ETIAS-a uključuju učinkovitije i brže procedure kontrole na granicama, manje birokracije, manje kašnjenja i odgađanja za putnike, bolju sigurnost, poboljšanu prevenciju ilegalnih migracija, kao i učinkovitije procedure upravljanja granicama općenito. Inače, kada je riječ o državljanima EU, odnosno državljanima Republike Hrvatske koji žive u BiH, već je ranije objavljeno kako se sustav ETIAS neće odnositi na njih.

(Večernji list)


Comments

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *