Nedjelja, 21 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHOd sutra, 01.novembra obavezna zimska oprema u BiH

Od sutra, 01.novembra obavezna zimska oprema u BiH

Prema Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini zimska oprema obavezna je od sutra (01.novembra 2023.godine) za sva vozila i bez obzira na vremenske uslove. Uz zakonske obaveze donosimo i nekoliko praktičnih savjeta za pripremu automobila i vožnju u zimskim uslovima.

Korištenje zimske opreme za vozila na teritoriji Bosne i Hercegovine je obavezno od 1. novembra ove godine do 1. aprila 2024. godine.

Zimsku opremu moraju posjedovati sva vozila osim motocikala (L kategorija) i trakora (T i C kategorije), a ona podrazumijeva sljedeće:

gume za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na svim točkovima vozila ili

gume za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na pogonskim točkovima i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka ili

gume za lјetnu upotrebu na svim točkovima s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka.

Od prošle godine vreća pijeska i lopata za teretna vozila više nisu obavezan sastavni dio zimske opreme.

Uz zimske gume pobrinite se za još par stvari na automobilu

Provjerite akumulator i očistite polove akumulatora kako biste bili sigurni da će u hladnim jutrim i noćima vaš automobil startovati, dok čisti polovi garantuju da nećete imati gubitak struje.

Provjerite rashladnu tekućinu motora, pogotovo ako ste je tokom ljeta razblaživali destilovanom vodom.

Naspite tekućinu za čišćenje vjetrobrana koja je otporna na zamrzavanje.

Provjerite ili zamijenite filter kabine jer je to glavni preduslov da izbjegnete neugodne mirise u kabini ali i da vam stakla nisu zarošena.

Očistite kanale ventilacije jer se u njima zbog vlage i promjene temperature skupljaju bakterije koje uzrokuju neugodne mirise.

Provjerite ili zamijenite metlice brisača jer su one jedan od glavnih preduslova dobre vidljivosti zimi.

Očistite i premažite zaptivne gume oko vrata i prozora glicerinom kako vam vrata i stakla ne bi ostala “zaljepljena” na prvim minusima.

Podmažite brave i ručke vrata čak i ako imate daljinsko otključavanje. Brave će lakše raditi, dok ćete na štekama tako izbjeći kvarove i lomove.

Očistite stakla iznutra kako biste imali bolju preglednost. Prljava stakla iznutra lakše zamagle, dok vam posebne probleme s vidljivošću mogu zadati noću.

Zamijenite ili očistite gumene prostirke, zbog vode i prljavštine u njima stakla će vam lakše rositi zimi, dok je i sam zrak u automobilu neugodan.

Pripremite strugač ili sprej za led i metlicu za snijeg. Zatrebaće vam sigurno, a ako parkirate na otvorenom pravi spas su lagani prekrivači vjetrobrana koji će vam uskratiti muke jutarnjeg struganja stakala.

Provjerite stanje kompleta za prvu pomoć, pogotovo ako ste ga koristili u zadnje vrijeme.

(Klix)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO