Ponedjeljak, 17 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHOčekuje se potpisivanje ugovora RMU Banovići i EPBiH, energetski sektor nije ugrožen

Očekuje se potpisivanje ugovora RMU Banovići i EPBiH, energetski sektor nije ugrožen

Sa prvim danom ove godine prekinuta je isporuka uglja iz RMU Banovići za potrebe Termoelektrane Tuzla, što je otvorilo i nekolicinu pitanja. No, najvažnije je da elektroenergetski sektor, kao ni rad Termoelektrane Tuzla – nisu ugroženi i da će potpisivanje novog ugovora za 2024. godinu uslijediti najvjerovatnije već naredne sedmice.

Jedna od glavnih stavki pregovaračkih strana Elektroprivrede BiH i Rudnika mrkog uglja Banovići je cijena uglja, a cijene su definisane u skladu s odlukom Vlade Federacije.

– U toku je pregovarački postupak sa Elektroprivredom za potpisivanje ugovora o isporuci uglja. Isporuka uglja za Termoelektranu Tuzla je privremeno zaustavljena zato što je krajem prošle godine istekao ugovor na osnovu kojeg se vršila isporuka. Potpisivanje novog ugovora očekuje se naredne sedmice – kazao je Rasim Dostović, v.d. direktora RMU Banovići.

Iz Službe za komunikacije EPBiH je saopćeno da potpisivanje ugovora s RMU Banovići zavisi isključivo od menadžmenta Rudnika, odnosno od činjenice hoće li prihvatiti prijedlog ugovora kojim su cijene uglja definisane u skladu s Odlukom Vlade FBiH o davanju saglasnosti na cijene uglja za termoelektrane.

Uvjerenje da će ugovor uskoro biti potpisan izrazio je i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić (SDP), uz napomenu da proizvodnja električne energije nije dovedena u pitanje.

– Ugovor još nije potpisan, ali vjerujem da će to biti vrlo brzo. Sada je na upravama RMU Banovići i Elektroprivrede BiH da taj proces dovedu do kraja. Elektroenergetski sektor ni u kojem slučaju nije ugrožen, to je ono najvažnije – naveo je Lakić.

Kako se saznaje u Termoelektrani Tuzla, mrki ugalj koji se isporučuje iz banovićkog rudnika namijenjen je proizvodnji električne energije i radu Bloka 6. Rad tih postrojenja nije doveden u pitanje, budući da u zalihama ima dovoljno uglja za dva mjeseca. Potrošnja na dnevnom nivou je nešto viša od tri hiljade tona.

– Mi trenutno imamo oko 165 hiljada tona uglja za Blok 6 koji koristi taj ugalj iz Banovića – kazao je Fuad Muminović, direktor Termoelektrane Tuzla.

Također, kako tvrde u menadžmentu Termoelektrane, za sada je isključena mogućnost nabavljanja ove vrste uglja od drugog proizvođača, odnosno drugih rudnika, van koncerna.

– Mi nemamo potrebe za kupovinom tog uglja u Termoelektrani Tuzla. Taj ugalj, ako se dogovori, to se ugovara u Elektroprivredi – dodao je Muminović.

Iako nije u sastavu koncerna, Rudnik mrkog uglja Banovići je u vlasništvu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i 60 posto svoje proizvodnje na godišnjem nivou namijenjeno je potrebama Elektroprivrede, dok je ostatak predviđen za druge korisnike.

Federalna.ba

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO