Subota, 15 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHObilježena 30 godina od svirepog ubistva Hasiba ef. Ramića i njegove porodice...

Obilježena 30 godina od svirepog ubistva Hasiba ef. Ramića i njegove porodice u Svrakama

Danas,  28. maja 2023. godine navršava se 30 godina od svirepog ubistva Hasiba ef. Ramića i njegove porodice u Svrakama.   U znak sjećanja na njega, njegovu suprugu Šefiku i četvoro malodobne djece Islamska zajednica u BiH upriličila je nekoliko programa, jučer je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci  održan Okrugli sto, a danas su u džamiji u Svrakama imami  Medžlisa IZ Sarajevo proučili hatma-dovu.

“Islamska zajednica želi da  čuvamo i osvježavamo pamćenje, nadahnjujemo se primjerima rah. Hasiba ef. Ramića i njegove porodice, naših časnih šehida. Sudbina rahmetli Hasiba efendije iz perspektive ovoga svijeta je teška, puna boli i užasa. Pripadnici samoproglašene Vojske Republike Srpske počinili su zvjerski zločin nad Hasib ef. Ramićem i njegovom porodicom. Zaklali su Hasib efendiju i njegovu suprugu Šefiku, a prije toga njihovu djecu,  Muhameda u 13. godini, Melihu u 10. godini i Ahmeda u četvrtoj godini. Najmlađu kćerku Aminu, koja je imala tek tri mjeseca, su zadavili. Ja lično nisam poznavao rahmetli Hasib efendiju, u to vrijeme sam službovao na drugom kraju zemlje, ali sam od svojih džematlija čuo samo najljepše o njemu, bio je za svakoga uvijek tu. Samo najljepše riječi od svih džematlija. Veoma je važno da se govori o dunjalučkoj  tragediji ove časne porodice i izvlačimo pouke iz svega, zbog generacija koje dolaze. ” – rekao je danas između ostalog Alija ef. Buljubašić imam džemata Semizovac – Svrake.

U sklopu obilježavanja godišnjice ubistva porodice Ramić, u ponedjeljak, 29. maja 2023. godine u 18:00 sati u haremu Baščaršijske džamije će biti organiziran Razgovor s povodom. Ubistvo porodice Ramić smatra se jednim od najstrašnijih i najmonstruoznijih zločina tokom agresije na našu domovinu, za koji još uvijek niko nije odgovarao.

“Iz perspektive ahireta, oni su ovaj svijet napustili kao šehidi kod svoga Gospodara. Ali pitamo se šta je sa ovodunjalučkom odgovornosti onih koji bi ovaj zločin trebali rasvijetliti i njihove počinioce primjereno kazniti. Za državno tužilaštvo ovaj zločin kao da ne postoji. Nije ih briga. Time nam šalju diskretnu poruku da im žrtve imama nisu važne. Ova naša Tezkiretnama je, između ostalog, i zato ustanovljena:” – ocijenio je reisul-ulema IZ u BiH na jučerašnjem Okruglom stolu.  (izjava REISUL-ULEME IZ U BiH HUSEINA-EF. KAVAZOVIĆA PREUZETA SA MINA.)

(RTV Vogošća)

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO