Nedjelja, 21 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHNovo povećanje penzija u FBiH već od januara

Novo povećanje penzija u FBiH već od januara

Penzioneri korisnici Federalnog zavoda PIO novo povećanje penzija, barem prema trenutnim najavama iz resornog ministarstva, mogu očekivati već početkom iduće godine, a o tome koliko će ono iznositi, odlučit će Vlada Federacije BiH, piše Večernji list BiH.

Naime, federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić sastao se s predstavnicima dva krovna udruženja penzionera u Federaciji BiH Redžom Mehićem i Ivom Kožulom te njihovim suradnicima.

Nezavidan položaj

Tokom sastanka bilo je riječi o nezavidnom položaju populacije penzionera unatoč svim dosadašnjim naporima i poduzetim aktivnostima da se njihov položaj poboljša. Stoga je Delić potvrdio opredijeljenost da se početkom iduće godine realizira akontativno povećanje penzija već od januara 2024. godine te izvanredno povećanje penzija za koje postoji osnova u Zakonu o PIO.

– U ovom trenutku naš prioritet je izrada i donošenje novog Zakona o organizaciji PIO u cilju reforme i unaprjeđenja učinkovitosti rada Federalnog zavoda PIO, s posebnim fokusom na ostvarivanje prava u propisanim rokovima. Ovo je sigurno u interesu svima onima koji će u budućnosti ostvarivati prava na penzije. Zakon je spreman i u idućim danima ide na mišljenja te potom u proceduru usvajanja – kazao je Delić.

Usporedno s navedenim aktivnostima dogovoren je i zajednički rad na analizi Zakona o PIO u segmentu sistemskog uređenja pitanja povećanja penzija u Federaciji BiH, što je, kako su suglasne obje strane, i Ministarstvo i predstavnici penzionera, vrlo ozbiljno pitanje koje zahtijeva ozbiljan pristup.

Zajednički je zaključak da treba stvarati realnu podlogu za značajnije povećanje penzija, što se također radi i kroz izmjenu zakonodavstva iz oblasti zapošljavanja, što je u toku.

Podsjetimo, akontativno usklađivanje penzija prvi put je napravljeno u januaru ove godine, kada su se penzije povećale za 11,1 posto, a uvjet za tu vrstu usklađivanja penzija bilo je usvajanje budžeta Federacije BiH.

Usklađivanje i rast

Riječ je o usklađivanju koje se, u skladu sa Zakonom o PIO, vrši redovno godišnje, svakog 15. aprila, a nakon što Federalni zavod za statistiku objavi podatak o rastu BDP-a i indeksa potrošačkih cijena u prethodnoj godini.

Penzije tako uvećane isplaćuju se retroaktivno od januara, a formula za izračun je da 50 posto iznosa dva navedena parametara u zbroju daje iznos usklađivanja. Tako su penzioneri, umjesto aprilske, uvećanu dobili već januarsku penziju.

U aprilu je, kada su objavljeni podaci o rastu BDP-a i indeksa potrošačkih cijena u prethodnoj godini, napravljeno potpuno usklađivanje, čime su penzije dodatno porasle za 5,15 posto, što daje iznos konačnog redovnog usklađivanja penzija od 16,25 posto.

Nakon ovog redovitog usklađivanja u maju je uslijedilo vanredno usklađivanje kojim su penzije porasle za dodatnih 3,9 posto te su najniže dosegnule trenutnu visinu od 538 konvertibilnih maraka.

Budući da uslijed inflacije troškovi života gotovo svakodnevno rastu, a potrošačka korpa dosegnula je iznos od 3.000 konvertibilnih maraka, za očekivati je da će Vlada Federacije ponovno povući potez kako bi penzionerima pomogla olakšati svakodnevicu.

Podsjetimo, najniža penzija u Federaciji BiH trenutno iznosi 538,27 KM, a zajamčena 642,40 KM. Prema podacima Federalnog zavoda PIO, prosječna penzija korisnika samostalne penzije, a koja su na isplati za septembar 361.092, iznosila je 675,44 KM.

(Večernji.ba)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO