Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHNovi zakon o državljanstvu Njemačke - nova šansa za dijasporu BiH

Novi zakon o državljanstvu Njemačke – nova šansa za dijasporu BiH

Njemački Bundestag je 18. januara 2024. donio historijsku odluku koja otvara novu stranicu za dijasporu Bosne i Hercegovine u Njemačkoj. Novi zakon, zvanično poznat kao “Gesetz zur Modernisierung des Staatsangehörigkeitsrechts (StARModG)” (Zakon o modernizaciji prava o državljanstvu), predstavlja prekretnicu u pravima stranaca koji već duže vrijeme borave i rade na njemačkom tlu.

Dosadašnja praksa zahtijevala je minimalno osam godina boravka za sticanje državljanstva, s izuzetkom u vanrednim slučajevima koji su omogućavali skraćenje na šest godina. Također, Njemačka je bila jedna od rijetkih evropskih država koja nije dozvoljavala dvojno državljanstvo, osim za državljane EU, Švicarske i Norveške.

Nova zakonska regulativa skraćuje period potreban za naturalizaciju na pet godina, dok se izuzetni slučajevi mogu riješiti već nakon tri godine boravka. Ali, najznačajnija promjena za bh. dijasporu je uvođenje mogućnosti dvojnog državljanstva, što znači da više nije potrebno odricati se bh. državljanstva za sticanje njemačkog.

Ova promjena otvara vrata za oko 300.000 članova bh. zajednice u Njemačkoj, koji su do sada bili suočeni s teškom odlukom između očuvanja svog izvornog identiteta i integracije u njemačko društvo. Novi zakon nudi rješenje ove dileme, čime se potiče brža integracija i jačanje multikulturalnog tkiva njemačkog društva.

Iako zakon olakšava proces, određeni uslovi i dalje ostaju neophodni za naturalizaciju. To uključuje petogodišnji legalan boravak, posvećenost demokratskom uređenju i Ustavu Njemačke, finansijsku neovisnost, čist dosje, te poznavanje njemačkog jezika. Posebni uslovi za kraći rok uključuju dokazivanje izuzetne integracije i znanje njemačkog jezika na C1 nivou.

Iako je Bundestag usvojio prijedlog, čeka se odobrenje Bundesrata. Ako Bundesrat potvrdi zakon, očekuje se da će stupiti na snagu krajem maja 2024. godine.

S obzirom na očekivanu navalu zahtjeva za naturalizaciju, preporučuje se bh. dijaspori da ne odlaže s podnošenjem zahtjeva. Oni koji već ispunjavaju uvjete po starom zakonu trebali bi što prije aplicirati kako bi izbjegli gužve i ubrzali svoj proces naturalizacije.

Ovaj korak Njemačke vidi se kao odgovor na potrebu za kvalificiranom radnom snagom, ali i kao prilika za jačanje multikulturalnosti i integracije, što bi moglo imati značajan utjecaj na budućnost kako bh. zajednice, tako i cijele Njemačke.

(Oslobođenje)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO