Srijeda, 17 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHNovalić: Zakoni o doprinosima i dohotku najvažniji za naše društvo u ovom...

Novalić: Zakoni o doprinosima i dohotku najvažniji za naše društvo u ovom trenutku

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić poručio je da će Vlada Federacije BiH na narednim sjednicama u parlamentarnu proceduru uputiti revidirane izmjene Zakona o dohotku i osvrnuo se na informaciju da će se radnicima realnog sektora povećati plata do 400 KM.

Novalić smatra da je dobro što je ovaj saziv Parlamenta FBiH rad započeo s tom temom, te da se govori o zakonima o doprinosima i dohotku.

–  Nakon mnogo vremena govorimo o tom zakonu i mislim da je to najvažnije za naše društvo u ovom momentu. Preko toga put vodi do povećanja plata ili smanjenja obaveza – kazao je.

Kako je kazao, tvrdnju da će prihodi biti isti, a da će se povećati plate, potrebno je provjeriti kroz proračun. U odnosu na 2018. godinu došlo se u situaciju da se dodatno smanji teret na privrednike.

– Onaj koji se sjeća te klauzule u Zakonu o dohotku, sa 800 KM neoporezivi dio će se popeti na hiljadu KM. To su koraci u dobrom pravcu – kazao je premijer.

Podsjetio je da poljoprivrednici za vrijeme njegovog mandata nisu protestirali, što znači da je Vlada BiH na vrijeme napravila značajna poboljšanja. Smatra da je “ovo dobar put ka poboljšanjima”, te podsjeća da je prije dvije godine budžet za poljoprivredu bio 67 miliona, a sada je 160, što je značajan korak naprijed.

– To smo uradili poučeni krizom koja nam je pokazala da smo ranjivi na žitarice i uljarice. Ideja Vlade je bila, ali Parlament će odrediti, da idemo u pravcu da ne moramo moliti Mađarsku ili Srbiju da nam u nekoj narednoj krizi daju pšenicu da bi hranili stanovništvo – kazao je Novalić i dodao da taj iznos na putu ka Evropskoj uniji treba doći do 500 miliona za poljoprivredu.

Fena

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO