Petak, 26 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHNeum se nada sezoni za pamćenje

Neum se nada sezoni za pamćenje

Sa velikim ambicijama Neumljani dočekuju ljetnu sezonu u jedinom bosanskohercegovačkom gradu na Jadranu. Očekivanja su da će ovogodišnja sezona nadmašiti onu rekordnu iz 2019. godine, prije pandemije Covid-19.

– Veća je potražnja nego što je ponuda. Predsezona je pokazala kolika je zainteresiranost ljudi da ljetuju u Neumu. Siguran sam da će biti itekako uspješna, kaže nam Branimir Butigan, predsjednik Udruge hotelijera Neuma.

Istakao je da nakon ulaska Hrvatske u Schengen treba više vremena za prelazak granica, što donekle otežava situaciju posebno kod dolaska gostiju sa zapadnih tržišta u Neum, ali je izrazio nadu da će se to riješiti u narednom periodu. S druge strane, nova cesta koja vodi preko Stoca do Neuma olakšaće dolazak domaćih gostiju iz Bosne i Hercegovine, te onih iz susjedne Srbije.

 Ako se u budućnosti stavi u punu funkciju Zračna luka Mostar, to će umnogome olakšati kod dolaska gostiju. Autobusima ne bi više morali ići preko Hrvatske do Neuma, a u njima bismo prevozili goste iz Zračne luke. Ta cesta ima potencijal i za razvoj neumskog zaleđa. Može se očekivati ekspanzija najma kuća sa bazenom, istakao je Butigan.

Andrija Krešić, direktor Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona, rekao je da od predstojeće ljetne sezone u Neumu očekuju mnogo. Posjete na sajmovima na kojim je bila Turistička zajednica, u Beču, Beogradu, Berlinu i Pragu, pokazale su zainteresiranost gostiju za dolazak u Neum. Ali, i predsezona koja je bolja od prošle godine ukazuje na to.

– Nadamo se da eventualne izvanredne situacije neće ništa poremetiti, te da bi ovogodišnja ljetna sezona mogla biti za pamćenje, izjavio je Krešić.

Hotel Vapore u Neumu raspolaže sa 127 soba. Darijo Maslać, direktor prodaje i marketinga ovog hotela, kazao nam je da su zadovoljni predsezonom, da su najviše dolazili gosti iz zapadne Evrope, Njemačke, Francuske, Austrije, a da goste iz Poljske očekuju u junu.

– Siguran sam da će sezona biti odlična. Nadamo se rušenju rekorda po broju gostiju iz 2019. godine, da će vanhotelska, odnosno vanpansionska potrošnja biti veća, da će svi imati veću korist, rekao je Maslać.

Neum ima 17 hotela sa nešto više od 2.000 soba. Po dosadašnjem toku rezervacija se vidi da blago povećanje cijena neće uticati na dolazak gostiju. Trenutno, u Neumu uz domaće borave gosti iz Francuske, Poljske, Nizozemske i Njemačke.

Treću godinu zaredom održava se manifestacija Neumsko ljeto, koja nudi čitav niz sportskih i kulturnih događaja. Trude se u Neumu napraviti što više sadržaja za turiste.

Cijene smještaja i hrane su povećane u svim ljetovalištima na Jadranu. Smještaj je poskupio za 15, a hrana po restoranima za 20 posto. Za četveročlanu obitelj u hotelskom smještaju sa punim pansionom u Neumu dnevno treba 200 eura. Ali, može se iznajmiti apartman za četvero za 70-80 eura. Prema riječima Branimira Butigana, Neum je daleko povoljniji u odnosu na druge destinacije na Jadranu, od Dubrovnika tri, a Makarske rivijere dva puta.

(Oslobođenje)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO