Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHNakon 63 godine u BiH će biti obavljen popis poljoprivrede

Nakon 63 godine u BiH će biti obavljen popis poljoprivrede

Nakon 63 godine u Bosni i Hercegovini će konačno biti izvršen popis poljoprivrede, jednog od najvažnijih sektora bh. privrede. Planirano je da se popis realizira u zadnjem kvartalu ove godine.
Sredstva je odobrila Delegacija Evropske unije u BiH, a na popisu će biti angažirani stručnjaci iz brojnih oblasti u poljoprivredi kako bi se sve uradilo u skladu s međunarodnim standardima i preporukama.

Popis poljoprivrede provest će tri statističke institucije, Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine, Federalni zavod za statistiku i Zavod za statistiku Republike Srpske, a njime će se prikupiti oko 400 najvažnijih indikatora i varijabli.

– Prikupit će se podaci o korištenim poljoprivrednim zemljištima za sve vrste usjeva. Prikupljat će se podaci o brojnom stanju stoke po vrstama i kategorijama i ono što do sada nismo imali, to su podaci o radnoj snazi, podaci o organskoj poljoprivredi, navodnjavanju i metodama poljoprivredne proizvodnje – kaže Mirsada Adembegović, iz Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, izvještava BHRT.

Sektor poljoprivrede u BiH karakteriše veliki broj malih poljoprivrednih gazdinstava, koji i takav značajno doprinosi BDP-u zemlje. Nedostatak pouzdanih poljoprivrednih, ali i katastarskih podataka čini izradu bilo kakve razvojne politike i strategije poljoprivrede izuzetno teškom.

– Popis je izuzetno bitan iz niza razloga. Kada planiramo određene mjere, kada želimo da unaprijedimo određenu vrstu poljoprivredne proizvodnje, kada želimo na određeni način da utičemo tamo gdje možemo u jednoj realnoj podršci, moramo imati upravo te realne podatke sa terena – ističe Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Poljoprivrednici godinama zagovaraju i traže popis. Kako bi se znalo čime raspolažemo, ali i spriječile brojne malverzacije sa podsticajima i kako bi se konačno moglo pristupiti EU fondovima za šta je popis glavni preduslov. Po oba ova osnova godišnje se gube milioni, ako ne i desetine miliona maraka.

– Smatramo da ćemo spriječiti te malverzacije, čime ćemo uštediti značajna sredstva u agrarnom budžetu koja procjenjujemo da bi se mogla kretati i oko desetak miliona KM – navodi Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske.

Bosna i Hercegovina jedina je zemlja u Evropi koja nema osnovne strukturne podatke o poljoprivredi. Posljednji popis proveden je 1960. godine u tadašnjoj SR Bosni i Hercegovini. Nakon višegodišnjeg pregovaranja, postignut je dogovor o popisu poljoprivrede. Stoku ćemo prebrojati, ali na popis stanovništva koji se trebao provesti 2023. još ćemo se načekati.

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO