Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHNa području Sarajevskog i Tuzlanskog kantona zatečeno 45 radnika na crno

Na području Sarajevskog i Tuzlanskog kantona zatečeno 45 radnika na crno

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH – Kantonalnih poreznih ureda Sarajevo i Tuzla izvršili su 13.06.2023. godine 66 inspekcijskih nadzora, kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost pekarstva, ugostiteljstva, trgovine,građevine, djelatnost priređivanja igara na sreću klađenjem, kao i druge uslužne djelatnosti.

Kontrole su izvršene na području: Ilidže, Hadžića, Novog Grada, Novog Sarajeva, Tuzle, Banovića, Živinica, Srebrenika, Gradačca i Lukavca s ciljem provjere poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno.

U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave otkrili su 45 neprijavljenih radnika, 18 obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja, jednog obveznika koji je obavljao rad bez odobrenja nadležnog organa i jednog obveznika koji nije imao fiskalizirani fiskalni uređaj. Ističemo da je prilikom inspekcijskih nadzora na području Kantona Sarajevo zatečen 41 neprijavljeni radnik.  

Zbog utvrđenih nepravilnosti: rad bez odobrenja, zapošljavanja neprijavljenih radnika, neposjedovanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja, neevidentiranja prometa putem fiskalnog uređaja i neplaćanja doprinosa, zapečaćeno je 6 objekata, doneseno je pet rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti i izdato je 36 prekršajnih naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 90.500,00 KM.

Porezna uprava poziva sudove da blagovremeno u zakonom propisanom iznosu izriču sankcije kako bi iste imale brži i veći preventivni učinak, jer sankcija koja se brzo izriče i kad je manja ima veći učinak od sankcije koja se izriče nakon dužeg perioda.

Aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije će se nastaviti i u narednom periodu, stoga se pozivaju porezni obveznici kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima. Također, Porezna uprava FBiH poziva građane da putem portala https://edoprinosi.fpu.gov.ba izvrše provjeru prijave u Jedinstveni sistem i provjeru uplate obaveznih doprinosa, a sve slučajeve neplaćanja doprinosa kao i saznanja o radu na crno, te druge nepravilnosti, mogu prijaviti i anonimno putem:

-e-maila: sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba,

-SMS poruke na broj mobitela 061 724 610,

-besplatnog poziva na broj 080 020 333 i

-pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku „Nepravilnosti“.

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO