Četvrtak, 25 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHNa graničnom prelazu Rača prijavio da iz BiH iznosi 23,3 miliona eura

Na graničnom prelazu Rača prijavio da iz BiH iznosi 23,3 miliona eura

Kako kažu u UIO BiH, najveća suma neprijavljenog novca na izlazu iz BiH lani je takođe otkrivena na ovom aerodromu, a iznosila je 15.820 eura. S druge strane, najveća suma neprijavljenog novca na ulazu u BiH prošle godine je isto otkrivena na sarajevskom aerodrom i iznosila je  32.000 eura.

– Svaka osoba koja ne prijavi novac koji nosi sobom u iznosu većem od dozvoljenog, a bez prijave, smatra se da je učinila prekršaj. U tom slučaju, novac se privremeno oduzima, a svi prekršaji se rješavaju pred nadležnim sudovima. Svi putnici koji unose ili iznose gotovinu ili vrijednosne papire u iznosu većem od 10.000 eura, dužni su da prijave carinskom organu na svakom graničnom prelazu u BiH. Količina novca koja se može unijeti u BiH nije ograničena, ali se unos novca u iznosu većem od 10.000 eura treba prijaviti carinskom organu – naglašava za Srpskainfo načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIO Ratko Kovačević.

Ranija analiza UIO pokazala je da su među osobama koje su pokušavale da nelegalno iznesu novac iz BiH, najviše bilo stanovnika BiH, Kine, Turske, UAE.

Najveći suma gotovog novca koja je prijavljena na izlasku iz BiH u ovoj godini iznosila je 23,3 miliona eura, prijavljena je na graničnom prelazu Rača, a riječ je o pravnom licu. Na ulasku u BiH, takođe na ovom graničnom prelazu, u 2022. prijavljena je identična suma. Najveća suma gotovog novca koja je lani prijavljena na ulasku u BiH iznosila je dva miliona evra, a prijavljena je na graničnom prelazu Gorica. Najveća količina gotovog novca prijavljena na izlasku iz BiH u 2021. godini iznosila je 4,5 miliona eura, a prijavljena je na Aerodrom Sarajevo.

(Srpska info)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO