Ponedjeljak, 17 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHLitar dizela pao na 2,56 KM!

Litar dizela pao na 2,56 KM!

Dok se za većinu energenata, ali i prehrambene i druge proizvode to ne može reći, cijene goriva su u padu i u odnosu na prošlu godinu, kada su dostizale 3,76 KM, pa i avgust ove godine, kad su bile blizu 3 KM po litru dizela, sada se puno lakše diše.

Dugoročna prognoza

Tako se u Sarajevu jučer dizel mogao nasuti i za 2,56, benzin Super 95 za 2,46, a bezolovni za 2,66 KM.

– To je više nego dobro ako se sjetimo maksimuma od 3,76 KM. Kada je riječ o cijenama nafte, jako je nezahvalno davati prognoze i ko god kaže da može dati dugoročnu prognozu, sigurno nije iz ove djelatnosti – kaže za “Avaz” Milenko Bošković, predsjednik Udruženja prometnika naftnih derivata u FBiH.

Za razliku od susjeda koji su smanjivali akcize na gorivo te posljedično utjecali i na cijenu transporta i svih artikala široke potrošnje, bh. vlasti nisu se željele odreći ni feninga prihoda. U eri značajnih priliva u budžete ograničili su samo marže trgovaca.

Veliki sukobi

Zato su i posljednje oscilacije cijena posljedica isključivo stanja na tržištu, a trenutno najnižim cijenama goriva u regionu potrošači u BiH mogu zahvaliti globalnoj ekonomiji.

– Veliki sukobi poput ovih na Bliskom istoku i u Ukrajini uvijek su bili nekakvi okidači za rast cijena. Sada je, zbog usporene svjetske ekonomije, veća ponuda od potražnje. Saudijska Arabija do Nove godine drži smanjenu proizvodnju na milion barela dnevno, a tome se pridružila i Rusija sa 300.000 barela dnevno. Mislili su da će na taj način dići cijenu sirove nafte, ali definitivno se dešava nešto što usporava svjetsku ekonomiju – pojašnjava Bošković.

Desetine nameta

Podsjetimo, litar goriva u BiH opterećen je s 30 feninga akcize na litar dizela, a 35 na benzin. Iz cijene litra goriva izdvaja se i 40 feninga cestarine, 25 za izgradnju autocesta i 15 feninga za održavanje i obnovu postojećih, 1 fening za obnovu robnih zaliha i terminala, uz 30-40 parafiskalnih nameta, te PDV na kraju. Nova inicijativa o uvođenju ekološke takse za naftu i naftne derivate koji se ne prevoze željeznicom zaustavljena je u parlamentarnoj proceduri.

Tako se u Sarajevu jučer dizel mogao nasuti i za 2,56, benzin Super 95 za 2,46, a bezolovni za 2,66 KM.

(Avaz)

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO