Subota, 25 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHKomšije u BiH ne dolaze samo zbog turizma

Komšije u BiH ne dolaze samo zbog turizma

Samo prošle godine u Hrvatsku je cestovnim putem ušlo i izašlo oko 51 milion putnika, izdano je vise od 10.000 carinskih prekršaja u putničkom saobraćaju, a naplaćeno je i više od 16 miliona eura kazni.

Mislio je da će proći upola jeftinije, a na kraju ga je koštalo mnogo skuplje. Slučaj je to jednog vozača – koji je servisirao svoj automobil preko granice, piše danas.hr.

Popravak automobila

Istina, jeftinije je, ali radove treba prijaviti carini – u suprotnom prijeti vam kazna od 500 eura (1.000 KM).

Trebinje – omiljena dubrovačka automehaničarska destinacija. Gradić smješten na samom jugu Hercegovine udaljen tek pola sata vožnje od starih dubrovačkih zidina. I dok hrana ovdje nije nešto jeftinija u odnosu na Hrvatsku, popravak automobila je – i to skoro pola!

– Razlike su, pogotovo na uslugama, tipa zamjena je kod nas dosta jeftinija – kazao je Vaso Tarana, vlasnik automehaničarske radionice u Trebinju.

On je svoj obrt otvorio još 1997. godine, a klijenti mu dolaze čak i s Pelješca. Ušteda za hrvatske mušterije je ogromna jer neke su stvari ovdje jeftinije i do nevjerojatnih 90 posto!

– Pogotovo ko ima više auta na godišnjem nivou izađe velika suma novca – rekao je Tarana.

Hrvatska carina

Ipak, u hrvatskoj carini su prilično jasni! Popravke automobila preko granice moraju se prijaviti carinskom deklaracijom i ta uredba nije od jučer. Ukoliko to ne učinite, očekujte kaznu.

– Carini se treba prijaviti unos sve robe iznad 300 eura (600 KM) pa i ti auto-dijelovi dijele sudbinu sve ostale robe koju putnik sa sobom nosi i kao takvu su dužni ju prijaviti carinskom službeniku – ističe Jure Ursić, zamjenik direktora Graničnog carinskog ureda Karasovići.

Samo prošle godine u Hrvatsku je cestovnim putem ušlo i izašlo oko 51 milion putnika, izdano je vise od 10.000 carinskih prekršaja u putničkom prometu a naplaćeno je i više od 16 miliona eura kazni!

Ova vijest u Dubrovniku je dočekana na nož! Jer možda imaju višak apartmana, ali na jugu i dalje gledaju kako uštediti.

Sudeći po broju dubrovačkih tablica u trebinjskim automehaničarskim radionicama, ovih dana prema Hrvatsloj se sprema pravi val krijumčara auto-dijelova koji možda još ni ne znaju da su preko noći postali takozvani šverceri!

(Danas.hr)

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO