Četvrtak, 28 Marta, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHKoliko koštaju zimske gume?

Koliko koštaju zimske gume?

U periodu od 1. novembra pa sve do 1. aprila na teritoriji naše zemlje zakonski je obavezno posjedovanje i korištenje zimske opreme. Naime, prema zakonu svi moraju imati zimske gume bez obzira na vremenske uslove. Proteklih nekoliko mjeseci susrećemo sa dramatičnim poskupljenima svih osnovnih životnih namirnica i energenata, a prema svemu sudeći skok cijena neće zaobići ni kompanije za uvoz, distribuiranje i prodaju guma. Provjerili smo koliko koštaju zimske gume te pozvali nekoliko kompanija u BiH.

Zbog čega su skočile cijene guma?

Prema svjetskim istraživanjima cijene zimskih guma su na tržištu skočile do 21 posto u odnosu na prošlogodišnje. Kako navodi njemački ADAC glavni razlog za poskupljenje se navodi veza sa ratom u Ukrajini.

Pojasnili su kako bitne sirovine za izradu guma dolaze upravo iz Rusije i Ukrajine, dok se u proizvodnji koriste energenti čija je cijena također skočila. 

Novi udar nije zaobišao ni vozače u našoj zemlji.

Iz kompanije Makbel iz Sarajeva su nam kazali kako je došlo do značajnog poskupljenja zimskih guma.

“Sve cijene su otišle čak i za 50 posto. Mada, iskreno da vam kažem to se desilo još ljetos kada smo nabavljali robu. Sada ne bi trebalo da dođe do poskupljenja jer imamo dovoljno robe. Na sve vrste i marke guma je došlo do poskupljenja”, kazali su nam iz ove kompanije.

Ista je situacija i u kompaniji RPM Global Trade iz Ljubuškog. RPM Global Trade je kompanija koja se bavi uvozom, distribuiranjem i prodajom guma.

“Trenutno mogu da kažem da dolazi do značajnog poskupljenja. Koliko će to poskupljenje iznositi još uvijek ne znamo. Samo mogu sa sigurnošću da potvrdim da će doći do poskupljenja”, kazali su za Raport iz ove kompanije.

Koliko koštaju gume?

U nastavku vam donosimo i koliko će koštati gume za najčešće dimenzije. Napominjemo da se cijene razlikuju po dimenzijama i markama guma. Primjera radi za dimenzije 175/ 70, promjer 14 cijene se kreću od 100.74 do 206.86 KM.

Cijene za dimenzije 175 / 70 / 14 / Foto: Printscreen

Potom smo izračunali za dimenzije 185/65, razmjer 15. Na području RS u Banjoj Luci, u kompaniji Kemimpex cijene se kreću od 94.77 do 103.52 KM.

Cijene guma za dimenzije 185/65/15: Foto: Printscreen

S druge strane, za iste dimenzije u kompanijama na području Federacije BiH gume su znatno skuplje. Primjera radi, u kompaniji Topguma za ove iste dimenzije cijene se kreću od 106 KM pa sve do 165 KM. Ovisno od marke gume.

U nastavku pogledajte cijene:

Cijena guma za dimenzije 185/65/15 / Foto: Printscreen

Cijena guma za dimenzije 185/65/15 / Foto: Printscreen

Priprema vozila za zimu

Nakon što smo donijeli pregled koliko koštaju gume, bitno je napomenuti da stavljanjem zimskih guma niste završili pripremu vašeg vozila za zimu. Pored stavljanja zimskih guma na vozilo potrebno je izvršiti adekvatnu zaštitu vozila od hladnoće, snijega, mraza i ostalih neprilika koje dolaze sa zimom. U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta.

Kako navodi BIHAMK osim adekvatnih guma, potrebni su i lanci za snijeg.

“Kako zimske gume u slučaju većih snježnih nanosa i leda ne mogu omogućiti nesmetano kretanje vozila, neophodno je da u takvim ekstremnim vremenskim uvjetima koristite lance za snijeg. Kako biste bili u mogućnosti nastaviti svoje putovanje. Stoga, veoma je bitno da u prtljažniku vozila uvijek imate spremne odgovarajuće lance za snijeg ili druge uređaje za povećanje trakcije. Prilikom kupovine lanaca za snijeg, povedite računa o kvalitetu i dimenzijama istih”, navodi BIHAMK.

Poslije guma, vjerovatno najčešće spominjani dio vozila kada je u pitanju zima i hladniji dani, jeste akumulator

Ne smijete zaboraviti i redovno održavanje vozila. Sa padom temperature, dolazi i do snijega i leda na kolovozu. Kada zimske službe posipaju sol po kolovozu, što značajno može naštetiti vozilu ukoliko se vozilo redovno ne pere. Ukoliko na vozilu postoje neka oštećenja na karoseriji potrebno je njihovo saniranje kako ne bi došlo do širenja korozije i hrđanja.

(Raport)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO