Kiša napravila problem na putevima u BiH, poplavilo nekoliko kuća u Gacku

Kasno sinoć je došlo do izlijevanja vode iz korita rijeke na put u Gacku te Konjicu. Kiša je u većem dijelu Bosne i Hercegovine padala cijelu noć, a ove dvije općine probleme s vodom imaju i jutros.

Iz BIHAMK-a su u jutrošnjem izvještaju istaknuli da je saobraćaj obustavljen na magistralnom putu Nevesinje – Gacko, u mjestu Rilja, zbog izlijevanja rijeke Zalomke.

Inače, u selu Fojnica se plaše da će voda napraviti veliku štetu nakon što je već ušla u nekoliko stambenih objekata, a usljed izlijevanja rijeke Đeropa.

Inače, u toku jučerašnjeg dana i prethodne noći u Gacku je palo 127,8L/m2. Saobraćaj je otežan i na putnom pravcu Gacko – Foča zbog velike količine kiše, odrona i oborenih stabala.

Na širem području Konjica zbog obilnijih padavina, brojnih odrona, te vode na kolovozu, znatno je otežano saobraćanje.

Posebno se izdvaja regionalni put Konjic – Glavatičevo na kojem je tokom noći bila prekinuta putna komunikacija. Došlo je do izlijevanja oborinskih voda kao i Neretve u centru grada.

Zbog začepljenja odvoda i problema na putu koje stvaraju poplave, na području Konjica su angažovani i bageri.

U ostalim krajevima kolovoz je pretežno mokar, a iz BIHAMK-a upozoravaju na učestale odrone na brojnim dionicama, kao i na mjestimično jak vjetar.

“Savjetujemo oprezniju vožnju i napominjemo vozače da na put ne kreću bez zimske opreme”, naveli su iz BIHAMK-a-

Inače, narandžasto upozorenje zbog obilnih padavina je upaljeno do sutra (četvrtak) u 12:00 sati za prostor Hercegovine, zapad, jugozapad i centralni dio BiH.

(Klix)


Comments

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *