Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHJednom domaćinstvu je za pelet potrebno 2.000 KM, a za drva više...

Jednom domaćinstvu je za pelet potrebno 2.000 KM, a za drva više od 1.500 KM

Iako još uvijek traju lijepi i sunčani dani, polako nam se približava pad temperatura i grijna sezona. Provjerili smo šta očekuje građane nakon prošlogodišnjih enormnih poskupljenja.

Nabavka ogrijevnog materijala jedno je od glavnih pitanja za svako domaćinstvo, a nagli rast cijena prošle sezone izazvao je velike poteškoće u nabavci.

Muhamed Helać iz kompanije “Drvosječa” za Klix.ba je rekao da je stanje na tržištu trenutno stabilno te da su količine ogrijevnog materijala dovoljne za podmirenje cjelokupne potražnje. Cijene su sada također stabilne.

Cijena peleta i ogrijevnog drva

U poređenju sa prognozama za naredne mjesece, cijene ogrijevnog materijala bi trebale biti povoljnije.

Cijena tone peleta varira od 500 do 520 KM, dok je cijena jedne palete ogrijevnog drva, odnosno za jedan prostorni metar ogrijevnog iscijepanog drveta, od 150 do 165 KM po jedinici mjere.

“Činjenica je takva da do pojeftinjenja neće doći s obzirom na to da polako već zalazimo u grijnu sezonu, tako da to su te cijene koje će se zasigurno zadržati do kraja godine. Ne isključujemo mogućnost i daljeg poskupljenja kada potražnja bude još veća i sa inostranog tržišta”, rekao je Helać.

On je poručio da ove godine zbog pritiska privrede zasigurno neće doći do mjera poput ograničenja cijena i zabrane izvoza. Zbog toga je apelovao na stanovništvo da trenutno podmiri svoje potrebe i da nabavi ogrijev kako se ne bi našli u nepovoljnim okolnostima.

Cijena peleta nikada nije bila toliko visoka u ovom periodu u ranijim godinama, a tokom zime za sada se očekuje da može doći do povećanja cijene na 600 KM po toni.

“Da li će ići iznad toga zavisi od puno faktora na tržištu. Mi se nadamo da neće doći do toga, ali na potrošačima je da ne dopuste da se to desi i da nabave ogrijev po ovim cijenama jer nezahvalno je očekivati bilo kakvo pojeftinjenje”, rekao je.

Cijena uglja

Iako je potražnja za ugljem opala nakon što je na tržište došao pelet, ona još uvijek postoji. Zbog uvedenih mjera na nivou Kantona Sarajevo sada, ukoliko se grijete na ugalj, morate pažljivo birati vrstu tog ogrijevnog materijala. Najčešće se koristi mrki i drveni ugalj, a čije cijene su također blago porasle.

Trenutna cijena mrkog uglja, koji se koristi za centralno grijanje, je 285 KM po toni. Tona drvenog uglja, koji se koristi u standardnim pećima u kojima se loži i drvo, košta 235 KM.

“I tu je došlo do nekog blagog povećanja u odnosu na ranije godine. Trenutno zasigurno za ovu godinu ovo su najpovoljnije cijene, to jeste do pojeftinjenja sigurno neće doći”, pojasnio je Helać.

Koliko je potrebno izdvojiti za grijanje jednog domaćinstva?

Iako su cijene sada, može se reći, povoljne, ipak su veće u poređenju sa prethodnim godinama. Stoga i za grijanje tokom sezone morat ćete izdvojiti više novca.

Prosječna narudžba za jedno domaćinstvo koje se grije na pelet kreće se od tri do četiri tone i prema trenutnim cijenama će iznositi i od 1.500 do 2.000 KM. S obzirom na to da je svako domaćinstvo specifično te na potrošnju materijala utječe više faktora od veličine kuće, fasade, kao i od temperatura tokom zime, ovo je samo prosječna količina koja se najčešće naručuje. Ali nerijetko materijal se tokom zime nabavlja dodatno u manjim količinama.

Narudžba za domaćinstva koja se griju na drva obično se kreće oko 10 metara drva što će sada iznositi više od 1.500 KM.

Ugalj je specifičan materijal koji je komplikovan za skladištenje. Prosječna narudžba je dvije do tri tone, što prema trenutnim cijenama može iznositi do 855 KM. Ali s obzirom na specifičnost potrošnje često se manje ili slične količine naručuju naknadno.

(Klix)

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno