Nedjelja, 26 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHJavni servis BiH pustio signal Federalnoj televiziji

Javni servis BiH pustio signal Federalnoj televiziji

Javni servis Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT) donio je odluku o stavljanju van snage odluke o uvođenju privremenih mjera entitetskoj Radio-televiziji Federacije BiH (FBiH) kojoj je uskratio usluge zbog, kako su naveli, neizmirenih dugovanja.

U poslijepodnevnim satima BHRT je donio privremenu mjeru nakon primitka Rješenja Opštinskog suda u Sarajevu od 8. maja 2024.koja obavezuje državni emiter da ipak pusti signal.

RSE imao je na uvid dokument u kome se stoji da ova odluka stavlja van snage odluku o uvođenju privremenih mjera od 8. maja te na snagu stupa odmah.

Program se počeo emitovati ponovo u 19:30.

Podsjećamo, signal RTV Federacije BiH bio je ugašen za cijeli program, izuzev pružanja usluga za produkciju Dnevnika i vijesti od ranih jutarnjih sati 8. maja.

U Bosni i Hercegovini postoje tri javna emitera – BHRT, RTV Federacije BiH i RTV Republike Srpske.

Zakon o Javnom RTV sistemu nalaže da entitetski emiteri dio sredstava koje prikupe od RTV takse na svojoj teritoriji uplaćuju na račun BHRT.

To znači da su entitetski emiteri dužni da uplate BHRT-u 50 posto prihoda od naplate takse.

Prema saopštenju BHRT-a, dugovanja RTVFBiH prema ovom emiteru iznose više od milion i po maraka (750.000 eura).

Naplata se u ovom bh. entitetu vrši preko računa Javnog preduzeća “Elektroprivreda BiH” i to isključivo na teritoriji Federacije BiH gdje posluje ova kompanija.

U januaru 2024. je istekao ugovor između Elektroprivrede BiH i dva javna emitera (BHRT i RTV FBiH) o prikupljanju naplate RTV takse. Dogovor je postignut naknadno, ali ne i raspodjeli novca.

U drugom dijelu Federacije BiH, gdje djeluje drugo javno preduzeće, “Elektroprivreda Herceg Bosne” ne postoji ugovor o naplati električne energije na taj način.

BHRT, od 2017. godine ne dobija ni novac ni od RTV Republike Srpske, jer ovaj emiter ne ispunjava zakonsku obavezu o uplati dijela sredstava od RTV takse. Zbog takve odluke BHRT na sudu potražuje 80 miliona KM (40 miliona eura) duga.

Ovo je prvi put od postojanja Federalne televizije da joj je ugašen signal.

Stabilno funkcionisanje javnog radiotelevizijskog servisa Bosne i Hercegovine je 12 od ukupno 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije koji BiH mora da ispuni na putu prema Evropskoj uniji.

RSE

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO