Srijeda, 29 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHIz BiH se za deset godina iselilo 600.000 građana

Iz BiH se za deset godina iselilo 600.000 građana

Više od 600.000 građana napustilo je BiH u posljednjih deset godina, pokazuju još nekompletni podaci Unije za održivi povratak i integracije u BiH.

Tužni gradovi

Nažalost, broj građana koji su napustili našu zemlju iz godine u godinu raste. 

– Zaključno s 2021., naši volonteri evidentirali su odlazak  484.996 građana. Ovom broju treba dodati podatak da su u 2022. godini Posavski i Zapadnohercegovački kanton izgubili 15.000 stanovnika, od kojih je oko 70 posto mladih, najviše iz Odžaka, Domaljevca, Šamca i Modriče – kazala je za “Avaz” predsjednica Unije Mirhunisa Zukić. 

Masovan odlazak mladih prisutan je i u Doboju te Derventi, Tesliću, Bosanskoj Gradišci, Prijedoru, Prnjavoru.

– Procent mladih koji odlaze iz Ljubuškog, Širokog Brijega i Gruda je čak oko 80 posto. Grahovo je grad duhova, u Drvaru se zatvaraju škole i služe samo za glasanje na izborima, istočna Bosna ostaje pusta.

Imamo toliko tužnih gradova i, prema pristiglim podacima, procjenjujemo da se iz BiH u posljednjih deset 600.000 građana iselilo iz BiH – navela je Zukić.

Pozitivni primjeri

Podaci se još prikupljaju i obrađuju, a radi to 60 volontera na terenu, tako da bi crna statistika, o kojoj, čini se, brinu samo Unija i mediji, mogla biti i crnja.

Pozitivni primjeri iz Sanskog Mosta, gdje kompanija GAT mladima osigurava plaću od 1.400 KM, Lukavca, općine koja je osigurala značajnu podršku upošljavanju mladih, ili Bratunca, gdje nedostaje vrtića, nažalost, nisu dovoljni da promijene ukupnu sliku.

(Avaz)

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO