Srijeda, 29 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHIma li u BiH slučajeva trovanja bezalkoholnim pićima?

Ima li u BiH slučajeva trovanja bezalkoholnim pićima?

Za sada ne postoje nikakve službene informacije o eventualnim trovanjima ljudi, konkretno mineralnom vodom ili sokom u Bosni i Hercegovini, potvrđeno je za Fenu iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

U Republici Hrvatskoj do sada su potvrđena četiri slučaja zbog sumnjivog trovanja gaziranim pićem. Tri osobe završile su u bolnici u Zagrebu, a jedna u Rijeci.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) analizira uzorke bezalkoholnog pića iz Rijeke koje im je dostavila Sanitarna inspekcija, a riječ je o “dva kompozitna uzorka koji se sastoje od 16 bočica, ukupno osam litara tekućine”, potvrdio je direktor HZJZ-a Krunoslav Capak.

“Riječ je vjerovatno o nekim korozivnim sredstvima i tu je najbitnije da vidimo postoje li neki strani elementi u tom piću, jer piće samo po sebi i sav sadržaj koji je unutra ne mogu takve povrede uzrokovati. Odluku o povlačenju proizvoda s tržišta može donijeti jedino Državni inspektorat”, naglasio je Capak.

Također, Europski sistem za praćenje sigurnosti hrane upozorio je na prisustvo zabranjenog pesticida klorpirifos u voću proizvedenom u Hrvatskoj. Riječ je o pesticidu koji je posebno opasan za djecu, a otkriven je u mandarinama u Hrvatskoj i Sloveniji.

“Za sada ne raspolažemo informacijom iz službenih izvora o distribuciji na bh. tržište mandarina u kojima je utvrđeno prisustvo pesticida klorpirifos”, kazali su iz Agencije.

Dodaju da je ovaj pesticid u BiH zabranjen.

“Donošenjem Popisa aktivnih materija dozvoljenih za upotrebu u fitofarmaceutskim sredstvima u BiH uvoz fitofarmaceutskih sredstava koja sadrže aktivnu materiju klorpirifos u BiH je zabranjen, a prodaja, skladištenje i upotreba su bili dozvoljeni do 16. aprila 2020. godine”, kazali su.

Navode da je u 2023. godine bilo slučajeva utvrđivanja ovog pesticida u hrani namijenjenoj tržištu BiH.

“Riječ je o hrani iz uvoza: breskve, šljive, pšenica prerađena u brašno, mrkva, ali su nadležni organi poduzeli mjere zabrane uvoza u BiH, odnosno povlačenja sporne hrane s tržišta. U okviru provođenja Plana praćenja ostataka pesticida u i na hrani biljnog i životinjskog porijekla u 2023. godini, koji je još uvijek u toku, utvrđeno je prisustvo aktivne materije klorpirifos u jednom uzorku mrkve i jednom uzorku krumpira iz uvoza. Utvrđena koncentracija je bila iznad propisanog MRL-a, ali u granicama mjerne nesigurnosti, te su nadležni inspekcijski organi poduzeli zakonom propisane mjere iz svoje nadležnosti”, istaknuli su iz Agencije za sigurnost hrane BiH u razgovoru za Fenu.

(Fena)

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO