Nedjelja, 26 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHHrnjić: 2,5 miliona KM za poljoprivredne proizvođače čija je proizvodnja ugrožena nepovoljnim...

Hrnjić: 2,5 miliona KM za poljoprivredne proizvođače čija je proizvodnja ugrožena nepovoljnim vremenskim prilikama 

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić kazao je kako su se nepovoljne vremenske prilike značajno odrazile na sve poljoprivredne kulture, od lošije kvalitete i manjeg prinosa pšenice, do maline, stanja u pčelarstvu, ratarstvu i drugim granama poljoprivrede.

– Utvrđenim izmjenama proračuna za ovu godinu koje smo utvrdili na sjednici Vlade FBiH tokom ove sedmice i koje treba usvojiti Parlament FBiH, planirali smo dodatna sredstva kako bismo upravo pomogli onim poljoprivrednim proizvođačima čije su proizvodnje ugrožene nepovoljnim vremenskim prilikama – istaknuo je Hrnjić u intervju za Fenu.

Naglasio je kako su navedenim izmjenama proračuna planirali 2,5 miliona KM usmjeriti u mjere izravne podrške te određenim preraspodjelama u okviru Ministarstva pokušati osigurati i dodatna sredstva.

– Dakle, cjelokupan iznos planiramo uputiti izravno proizvođačima čije su proizvodnje ugrožene nepovoljnim vremenskim prilikama a oni su prepoznati kroz Program novčanih podrški za poljoprivredu i ruralni razvoj – istaknuo je.

U kantonima u kojima je proglašeno stanje prirodne nesreće, dodao je, Vlada Federacije BiH je osigurala interventna sredstva.

Izrazio je uvjerenje da će uz planirana sredstva te uz redovnost planiranih isplata novčanih podrški za drugo tromjesečje biti dovoljno da se ova ratarska godina privede kraju te započne nova.

– Mi smo u kontaktu s poljoprivrednim proizvođačima, gotovo svakodnevno razgovaramo s njima, ali i prerađivačima i otkupljivačima, s ciljem da mjere koje provedemo budu što učinkovitije – kazao je.

Govoreći o prioritetima u radu Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva za ovu godinu, Hrnjić je kazao da će se potruditi da se potrebna zakonska rješenja nađu pred zastupnicima u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine. Time želi, naglasio je, unaprijediti zakonsku regulativu, ali i izvršiti usklađivanje s propisima koji su na snazi u EU.

– Također, kroz kontinuiranu komunikaciju s poljoprivrednim proizvođačima, predstavnicima poljoprivrednih udruženja, s predstavnicima državnog nivoa vlasti, ali i s predstavnicima kantonalnih i gradskih odnosno općinskih vlasti, unaprijediti stanje u oblasti poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva – kazao je.

Cijeni da su već otpočeli određene procese i o kojima redovito informira javnost te vjeruje da se kroz razvoj kvalitetnog dijaloga može značajno unaprijediti sektor poljoprivrede u Federaciji Bosne i Hercegovine.

– Usvajanje strategije razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja do 2027. godine je među ključnim prioritetima s obzirom na to da će takav dokument biti osnova za rad ovog ministarstva u narednom periodu – kazao je.

Ministar Hrnjić je kazao kako su proračunom za 2023. godinu planirana sredstva po osnovu poticaja poljoprivrednim proizvođačima u FBiH u iznosu od 164 milijuna KM. Izmjenama i dopunama proračuna dodao je, osigurano je još 2,5 miliona KM. Ako Parlament FBiH potvrdi te izmjene, poručio je Hrnjić, ukupna sredstva će iznositi 166,5 miliona KM.

– Međutim, moram naglasiti da Federacija svake godine izdvaja više novca za poljoprivredu, a da rezultati ne prate ulaganja koja se izdvajaju kao poticaji poljoprivredi. Shodno navedenom, to nas upućuje da nešto moramo mijenjati. Moramo više ulagati u znanje, moderne tehnologije i infrastrukturu kako bi podigli produktivnost u proizvodnji, postigli niže troškove proizvodnje i tako postali konkurentni uvoznicima – poručio je Hrnjić.

Preuzimanjem Ministarstva i prvim sastancima s poljoprivrednim proizvođačima, Hrnjić kaže kako je obećao da će posjetiti svaki kanton te da će razgovarati s predstavnicima resornih ministarstva, ali i s poljoprivrednim proizvođačima.

Istaknuo je da su već obišli četiri kantona te da planira posjetiti i Zeničko-dobojski kanton.

– U okviru navedenih sastanaka, brojni poljoprivredni proizvođači i predstavnici poljoprivrednih udruženja iznijeli su određene sugestije, kritike i prijedloge. Nešto od navedenog je uvaženo, nešto, zbog zakonskih propisa, nije moglo biti. Međutim, cilj je da se otvori kvalitetan dijalog s poljoprivrednim proizvođačima i da u Federalnom ministarstvu poljoprivrede vide partnera za rješavanje svih pitanja koja se tiču oblasti koje ovo ministarstvo pokriva – kazao je.

Hrnjić se osvrnuo i na nedavno održanu zajedničku sjednicu vlada Federacije BiH i Republike Srpske, ističući kako je to bila prva sjednica entitetskih vlada na kojoj je prije svega iskazan određen stepen opredijeljenosti da se rješavaju pitanja koja se mogu riješiti u okviru saradnje entitetskih ministarstava te su definirani pravci saradnje u narednom periodu.

Plan je, dodao je, da se intenzivira saradnja na zajedničkim projektima i aktivnostima koji mogu pomoći građanima.

– Kada su u pitanju resori poljoprivrede, veterinarstva, vodoprivrede i šumarstva, postoji određeni set prijedloga koje ćemo u narednom periodu razmatrati i vjerujem riješiti, na obostrano zadovoljstvo – zaključio je Hrnjić u intervju za Fenu.

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO