Četvrtak, 30 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHHotelijeri i ugostitelji na mukama: Sezona na pragu, još vlada potraga za...

Hotelijeri i ugostitelji na mukama: Sezona na pragu, još vlada potraga za kuharima

Dok je turistička sezona pred vratima, dotle su hotelijeri i ugostitelji u grčevitoj potrazi za radnicima, piše “Avaz”.

Prvenstveno se to odnosi na kuhare i konobare, što pokazuje na stotine oglasa kako na specijaliziranim portalima tako i u službama za zapošljavanje, ali i na društvenim mrežama.

Iako su brojni poslodavci u BiH ponude za posao sezonskim radnicima oglasili još u januaru, u pojedinim turističkim mjestima su bili prisiljeni umjesto domaće, praktično, uvesti radnu snagu iz Nepala i Bangladeša.

Činjenica je da značajan broj radnika neophodnih u ugostiteljstvu, u potrazi za boljim uvjetima i višoj plaći, na sezonski rad odlazi u susjedne Hrvatsku i Crnu Goru, ali primanja koja nude bh. poslodavci, posebno kada je riječ o kuharima, dosežu vrtoglave iznose, nerijetko više i od 3.000 KM, i to uz urednu prijavu.

Potvrđuje to za “Avaz” i Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i ugostiteljskih radnika BiH, koji ukazuje, upravo, na to da ugostiteljski radnici posebno u sezoni napuštaju BiH i mjesto za rad biraju, osim u susjednim zemljama, u Njemačkoj i Švicarskoj.

“Svi, naravno, biraju bolje uvjete i mjesto gdje će im biti isplativije raditi, ali tu se postavlja i pitanje odvojenosti od porodice, visokih troškova života u tim zemljama, posebno Njemačkoj i Švicarskoj. Kada je riječ o sezoni, naši radnici više biraju susjedna primorja. Činjenica je da je unutrašnjost BiH, takoreći, najviše izložena odlasku radnika”, kaže Hadžić.

Kako naglašava, kritiku treba uputiti i poslodavcima u ovom sektoru.

“Nije sve do radnika. Na kraju krajeva, svi biraju lokaciju na kojoj će imati bolje uvjete. Zalažem se za to da se s njima, pogotovo kuharima i konobarima, napravi kompromis i dogovor da im se da stimulans, to jeste povećanje plaće u sezoni, da nam ljudi ne odlaze”, kaže Hadžić.

Najviše kuhara na birou ima Tuzlanski kanton – 1.102. Slijede Zeničko-dobojski s 949, potom Hercegovačko-neretvanski, gdje ih je 715, a u Srednjobosanskom kantonu je 547 kuhara koji se vode kao nezaposleni.

U Unsko-sanskom kantonu na evidenciji Službe za zapošljavanje je 511 kuhara, u Zapadnohercegovačkom 253, a u Livanjskom 124.

Avaz.ba

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO