Utorak, 23 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHFederalno ministarstvo: Jednokratna podrška od 1.000 KM se odnosi na svu djecu...

Federalno ministarstvo: Jednokratna podrška od 1.000 KM se odnosi na svu djecu rođenu u 2024. godini u Federaciji BiH

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike saopćilo je da je planirano 16 miliona KM u budžetu Federacije BiH za provođenje natalitetnih mjera u 2024. godini.

U saopćenju iz Ministarstva podsjećaju da je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić kazao da je riječ o jednokratnoj podršci majkama porodiljama koja podrazumijeva 1.000 KM za svako novorođeno dijete u Federaciji BiH.

S obzirom na veliki broj upita potencijalnih korisnika ove naknade u saopćenju Ministarstva se navodi da se jednokratna podrška za novorođeno dijete odnosi na svu djecu u Federaciji BiH koja su rođena u 2024. godini, te da Ministarstvo trenutno provodi aktivnosti na pronalaženju najboljeg rješenja za podjelu ovih sredstava.

– Sredstva iz budžeta troše se na osnovu Zakona o izvršenju budžeta, a to nas obavezuje da pripremimo Program utroška sredstava i Uredbu koja mora sadržavati detalje o načinu trošenja, u ovom slučaju, ovih 16 miliona planiranih za jednokratnu podršku za novorođenu djecu u ovoj godini – rekao je ministar Delić.

Dodaju da Ministarstvo trenutno radi na stvaranju pravnih i tehničkih pretpostavki za realiziranje ovoga transfera kojima bi se maksimalno smanjila administrativna procedura i neophodne provjere izvršile bez opterećivanja građana.

– Nastojimo da mijenjamo sistem, digitalizujemo ga, odnosno, radimo na tehničkom prilagođavanju aplikacije sa UNDP kako bi se prijava za ovu jednokratnu podršku novorođenoj djeci mogla uraditi online, iz svoga doma – pojašnjava ministar Delić.

Ministar poručuje građanima, navodi se u saopćenju, da će sva djeca rođena u 2024. godini na području Federacije BiH dobiti po 1.000 KM, te da ća aplikacija kada bude operativna, tokom cijele godine biti otvorena za prijave, a sredstva će se uplaćivati shodno pravilima koja budu definisana u Uredbi o utrošku i načinu utroška ovih 16 miliona KM.

– Ovo će biti ujedno i prvi put da se realizuje podrška majkama porodiljama s nivoa Federacije BiH – saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno