Utorak, 23 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHFederalni zavod za zapošljavanje uspješno realizirao programe i mjere u 2023. godini

Federalni zavod za zapošljavanje uspješno realizirao programe i mjere u 2023. godini

Federalni zavod za zapošljavanje uspješno privodi kraju proces ugovaranja po programima zapošljavanja, samozapošljavanja i obuke iz 2023. godine, čime je do sada omogućeno zapošljavanje oko 10.000 osoba sa evidencije nezaposlenih.

Svi programi i mjere Zavoda finansiraju se iz vlastitih sredstava koja su osigurana Finansijskim planom za 2023. godinu, saopćeno je iz Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Zavod realizira set mjera i programa s ciljem zapošljavanja i samozapošljavanja osoba sa evidencije nezaposlenih, sa posebnim fokusom na teže zapošljive kategorije nezaposlenih, kao što su mladi, žene, dugotrajno nezaposlene osobe, osobe starije dobi itd. Osim toga, u okviru svojih aktivnosti započeta je i realizacija programa sufinansiranja obuke nezaposlenih osoba u realnom poslovnom okruženju u skladu s potrebama tržišta rada, odnosno poslodavaca.

Također, Federalni zavod za zapošljavanje je u okviru realizacije Programa sufinansiranja zajedničkih projekata sa drugim organizacijama i institucijama 2023 iz vlastitih sredstava osigurao realizaciju specifičnih projekata sufinansiranja zapošljavanja asistentskog kadra za rad s djecom sa poteškoćama u razvoju u osnovnim i srednjim školama, asistenata na javnim univerzitetima u Federaciji BiH i stručnog kadra u ustanovama socijalne zaštite, te djece šehida i poginulih boraca.

Trenutno su u toku intenzivne pripreme za realizaciju programa zapošljavanja, samozapošljavanja i obuke za narednu godinu. O svim narednim aktivnostima Zavoda javnost će biti blagovremeno obaviještena.

Biznis.ba

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno