Četvrtak, 22 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHFederacija BiH bi mogla proglasiti epidemiju morbila!

Federacija BiH bi mogla proglasiti epidemiju morbila!

Sve je izvjesnije da će se u Federaciji BIH proglasiti epidemija morbila

– Mislim da će se proglasiti epidemija morbila u Federaciji BIH, poručio je u razgovoru za BHT pomoćnik ministra zdravstva Federacije BIH Goran Čerkez.

On je rekao da je realno da se to desi s obzirom na broj slučajeva morbila u dva kantona, te pozvao roditelje da vakcinišu djecu.

Podsjetimo, do sada je u Kantonu Sarajevo 11 potvrđenih slučajeva.  Od danas su u Sarajevu otvorena dva posebna vakcinalna punkta koji se nalaze pri Domu zdravlja Vrazova i Domu zdravlja Saraj Polje, gdje se vrši vakcinacija zdrave djece bez najave i zakazivanja, svaki dan u dvije smjene.

Pozvani su svi specijalizanti iz Opće bolnice, KCUS-a i drugih zdravstvenih ustanova koji će se pridružiti vakcinalnim timovima u Domu zdravlja, zatim pedijatri s godišnjih odmora, kao i doktori iz penzije, sve s ciljem vakcinacije što većeg broja djece i sprečavanja širenja bolesti.

Zavod za javno zdravstvo KS će svakodnevno obavještavati javnost i zdravstvene ustanove o broju vakcinisanih pacijenata.

“Ovo nam se dešava isključivo zato što djeca nisu vakcinisana. Sramotno je da nam u jednom evropskom gradu u 21. vijeku prijeti epidemija, a što se može spriječiti. Prioritet nam je da spriječimo širenje i vakcinišemo što više djece, stoga pozivam roditelje da se masovno odazovu i vackinišu svoju djecu”, dodao je ministar zdravstva KS Enis Hasanović.

U TK je na području Živinica i Tuzle već ranije proglašena  epidemija morbila.

„Kao ljekar i kao ministrica zdravstva, molim roditelje da vakcinišu djecu jer je vakcinacija jedini izlaz iz ovih problema koji mogu biti nesagledivi“, poručila je Dušanka Bećirović, ministrica zdravstva TK.

(Vijesti.ba)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO