Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHFederacija BiH bi mogla proglasiti epidemiju morbila!

Federacija BiH bi mogla proglasiti epidemiju morbila!

Sve je izvjesnije da će se u Federaciji BIH proglasiti epidemija morbila

– Mislim da će se proglasiti epidemija morbila u Federaciji BIH, poručio je u razgovoru za BHT pomoćnik ministra zdravstva Federacije BIH Goran Čerkez.

On je rekao da je realno da se to desi s obzirom na broj slučajeva morbila u dva kantona, te pozvao roditelje da vakcinišu djecu.

Podsjetimo, do sada je u Kantonu Sarajevo 11 potvrđenih slučajeva.  Od danas su u Sarajevu otvorena dva posebna vakcinalna punkta koji se nalaze pri Domu zdravlja Vrazova i Domu zdravlja Saraj Polje, gdje se vrši vakcinacija zdrave djece bez najave i zakazivanja, svaki dan u dvije smjene.

Pozvani su svi specijalizanti iz Opće bolnice, KCUS-a i drugih zdravstvenih ustanova koji će se pridružiti vakcinalnim timovima u Domu zdravlja, zatim pedijatri s godišnjih odmora, kao i doktori iz penzije, sve s ciljem vakcinacije što većeg broja djece i sprečavanja širenja bolesti.

Zavod za javno zdravstvo KS će svakodnevno obavještavati javnost i zdravstvene ustanove o broju vakcinisanih pacijenata.

“Ovo nam se dešava isključivo zato što djeca nisu vakcinisana. Sramotno je da nam u jednom evropskom gradu u 21. vijeku prijeti epidemija, a što se može spriječiti. Prioritet nam je da spriječimo širenje i vakcinišemo što više djece, stoga pozivam roditelje da se masovno odazovu i vackinišu svoju djecu”, dodao je ministar zdravstva KS Enis Hasanović.

U TK je na području Živinica i Tuzle već ranije proglašena  epidemija morbila.

„Kao ljekar i kao ministrica zdravstva, molim roditelje da vakcinišu djecu jer je vakcinacija jedini izlaz iz ovih problema koji mogu biti nesagledivi“, poručila je Dušanka Bećirović, ministrica zdravstva TK.

(Vijesti.ba)

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno