Nedjelja, 28 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHElektroprivreda BiH već ima gubitak od 50 miliona KM, za to krive...

Elektroprivreda BiH već ima gubitak od 50 miliona KM, za to krive i izostanak rasta cijena struje

Iz Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EP BiH) su ukazali da su od januara do septembra ove godine imali finansijski gubitak od 50 miliona KM te da će negativan poslovni trend imati do kraja godine.

Kao razloge za to su istakli “energetske, cjenovno-troškovne i druge okolnosti”. Ovo su saopćili nakon ovosedmične posjete ministra energije, rudarstva i industrije Federacije Bosne i Hercegovine Vedrana Lakića (SDP) ovom preduzeću, a nakon kojeg je objavljeno da se očekuje veliki poslovni gubitak. Detaljnije su se osvrnuli na razloge za negativno poslovanje.

“Finansijski gubici kompanije, čije je funkcionisanje od fundamentalne važnosti za očuvanje integriteta i stabilnosti elektroenergetskog sistema, posljedica su poremećaja na tržištu električne energije, značajnog smanjenja obima tržišne prodaje i nemogućnosti ostvarenja projeciranih prihoda u oblasti trgovine”, istakli su.

U EP BiH posebno su komentarisali poteškoće u isporuci uglja, za šta su naveli da je osnovni razlog negativnog poslovanja.

“Negativno poslovanje uzrokovano je prvenstveno kontinuiranim smanjenjem isporuka uglja iz rudnika Koncerna EP BiH u periodu 2020-2022., koje je nastavljeno i do septembra ove godine, rastom cijene uglja i troškova njegovog prijevoza, smanjenjem proizvodnje struje i bilansnih viškova kojima su plasiranjem na tržištu, nadoknađivane razlike u odnosu proizvodna – prodajna cijena za javno snabdijevanje”, obrazložili su.

Tvrde da se tarife za struju nisu mijenjale od 2015. te da su one među najnižima u Evropi. Ukazali su da je to utjecalo na povećanje potrošnje struje.

“Cijene struje u okviru javnog snabdijevanja, koje su aktuelne od 1. januara 2015. do sada bile su uz pouzdanost i stabilno snabdijevanje koje smo garantovali presudan faktor u opredjeljenju kupaca za povećanje potrošnje struje za grijanje i hlađenje. Ovaj trend, koji se posebno manifestovao tokom globalne energetske krize i nekontrolisanog rasta cijena drugih energenata, zadržan je i s tendencijom je povećanja upravo zbog tarifnih stavova, koji su prema istraživanjima Evropskog ureda za statistiku (Eurostat) među najnižim u Evropi”, naveli su.

Prema njihovim riječima, na finansijsko poslovanje kompanije odrazilo se i limitiranje ili ograničavanje rasta cijena struje u okviru tržišnog snabdijevanja na maksimalnih 20 posto u odnosu na prethodnu godinu, koje je na snazi od januara 2022.

Iz prethodno istaknutog je jasno da u EP BiH smatraju da je i izostanak rasta cijena struja jedan od razloga za njihovo negativno poslovanje. Nisu precizirali da li će tražiti rast cijena struje.

Kako su saopćili, uprkos navedenim i drugim razlozima koji su predstavljali opterećenje u funkcionisanju preduzeća i koji su izazvali negativne finansijske efekte, osigurali su stabilno i pouzdano snabdijevanje električnom energijom, bez reduciranja u isporuci, izmirivali su sve zakonom propisane obaveze i ugovorene obaveze prema kupcima i dobavljačima.

(Klix)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO