Petak, 29 Marta, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHDomovino, sretan ti Dan državnosti!

Domovino, sretan ti Dan državnosti!

Bosna i Hercegovina danas obilježava Dan državnosti, datum na koji je prije 79 godina BiH obnovila svoju državnost.

Na taj dan 1943. godine na prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH), što je bio najviši politički – zastupnički i zakonodavni organ Federalne Države Bosne i Hercegovine, u Mrkonjić Gradu obnovljena je bh. državnost.

Tada je osigurana ravnopravnost svih naroda koji žive u Bosni i Hercegovini, kao i ravnopravnost Republike BiH unutar jugoslavenske federacije, s historijskim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne.

Time je BiH obnovila svoju državnost po prvi put nakon 1463. godine kada je Bosna potpala pod upravu Osmanske imperije, odnosno nakon tačno 480 godina.

Nakon nekoliko dana odluka ZAVNOBIH-a je potvrđena i ozvaničena na Prvom zasjedanju Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ) u Jajcu.

BiH je, nakon što je oslobođena 1945. godine, dobila zastavu i grb, koji su bili njeni prepoznatljivi i glavni simboli za vrijeme socijalizma, sve do 1992. godine i početka agresije na BiH.

Ono što je najvažnija činjenica i zaključak zasjedanja ZAVNOBiH-a je upravo činjenica da je Bosna i Hercegovina, odlukom na ovom zasjedanju, definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava. Treba dodati da je ovu odluku na zasjedanju ZAVNOBIH-a potvrdilo i izglasalo 247 vijećnika ZAVNOBIH-a, svih bh. naroda.

Zbog toga se 25. novembra obilježava kao Dan državnosti BiH kada se isticanjem zastava na zgradama institucija BiH, ulicama, fasadama stambenih i drugih poslovnih zgrada, ugostiteljskim objektima i radnjama, šalje poruka o državnosti i opstojnosti BiH – cjelovite i nedjeljive domovine.

Svim Bosancima i Hercegovcima sretan 25. novembar, Dan državnosti naše jedine domovine Bosne i Hercegovine!

Faktor

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO