Subota, 25 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHDom naroda FBiH usvojio Zakon: Ujednačene penzije pripadnika OSBiH

Dom naroda FBiH usvojio Zakon: Ujednačene penzije pripadnika OSBiH

Zakon o ujednačavanju penzija ostvarenih po Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH (OSBiH) usvojen je na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH po hitnom postupku.

Donošenjem ovog Zakona izjednačava se isplatni koeficijent kod obračuna penzija pripadnicima Oružanih snaga BiH, vojnim osiguranicima koji su penzionisani nakon 2018. godine.

Prijedlog zakona o ujednačavanju penzija ostvarenih po Zakonu o službi u OSBiH način je na koji se eliminiše nejednakost nastala uvođenjem diferenciranih isplatnih koeficijenta za istu kategoriju vojnih osiguranika koji su stekli pravo na penziju u periodu do 2018. godine, a po istom Zakonu o službi u OSBiH, što je dovelo do derogiranja načela jednakosti pred zakonom i što je u suprotnosti sa Ustavom Federacije BiH, te odredbama Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

“Donošenjem lex specialis zakona o ujednačavanju penzija ostvarenih po Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH izbjegli smo intervencije u članu 140. Zakona o PIO kako ne bismo ugrozili dostignute isplate za više od 430.000 penzionera, a istovremeno ipak ispravili nepravdu prema ovoj kategoriji vojnih osiguranika, te ispoštovali ustavnu obavezu jednakosti pred zakonom, kao i odredbe Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima. Praktično, smatrali smo ovo najboljim rješenjem i za Zavod penzijsko – invalidskog osiguranja Federacije i za same vojne osiguranike”, izjavio je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

Klix

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO